Her Derde Deva Enginar
Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir
bitkidir. A, B1, C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve
fosfor mineralleri açısından zengin olan enginar, her derde deva olarak kabul
edilmektedir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze ve meyva mineral bolluğu
bakımından enginarla yarış edemez.
Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeyeyardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.
Ülkemizde de bol miktarda üretilen enginarı mevsiminde bol bol tüketmeket fayda var. Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.
Enginar pişirirken dikkat edilmesi gerekenler..
Enginardan ve faydalarından bu kadar bahsetmişken severek yaptığım zeytinyağlı enginar tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..
Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeyeyardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.
Ülkemizde de bol miktarda üretilen enginarı mevsiminde bol bol tüketmeket fayda var. Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.
Enginar pişirirken dikkat edilmesi gerekenler..
- Enginarları saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirme esnasında enginarın içine ilave edeceğiniz bir dilim limon ve limon suyu kararmayı önler.
- Eğer enginarı kendiniz soyacaksanız sapını pişirmeden az önce kesiniz. Çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamazlar.
- Enginar saplarını bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizleyemezsiniz. Bu yüzden sapını bıçakla kesmek yerine kırın. Daha sonra bir bıçak yardımı ile lifleri temizleyin.
- Enginarın pişip pişmediğini anlamak için, bir çatal Ya da bıçağın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolay batıyorsa enginar pişmiş demektir.
Enginardan ve faydalarından bu kadar bahsetmişken severek yaptığım zeytinyağlı enginar tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..
Zeytinyağlı Enginar Nasıl Pişirilir?
Zaytinyağlı Enginar Tarifi
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar İçin Gerekli Malzemeler
- 4 adet enginar
- 350 gr garnitür
- ½ soğan
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı zeytinyağ
- ½ limon
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- tuz
- Dereotu
Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı Enginar Tarifi
½ çay bardağı zeytinyağı
tenceremize alalım. Minik minik dopradığımız soğanlarımızı ilave ederim ve çok
az tuz ekleyerek soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Garnitürlerimizi ilave
ederek soğanlarla beraber biraz soteleyim. Diğer tarafta küçük bir kasede kalan
zeytinyağını, yarım limonun suyu, tuz ve 1 tatlı kaşığı şekeri iyice
karıştıralım. Enginarlarımızı düz bir tencereye sıkıştırmadan dizelim.
Garnitürlerimizi eşit bir şekilde enginarlarımızın üzerine paylaştıralım.
Kasede hazırlamış olduğumuz yağlı, limonlu sosumuzu enginarların üzerinde
gezdirelim. Tencerenin yanından 1 bardak suyu ilave edelim. Enginarlarımızı
tencereye hiç kaşık sokmadan 20 dk pişirelim ve ocağımızı kapatalım. Soğumasını
beklediğimiz enginarlarımızı servis tabağımıza alalım ve dereotu ile
süsleyelim.
Afiyet olsun.....
Enginarı çok severim.Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilCok tesekkur ediyorum.. sevgiler..
SilSebzelerin kraliçesi benim için enginardır.. Ellerinize sağlık, ne güzel tariflemişsiniz..
YanıtlaSilCok teşekkür ederim Ayşegül hanımcım.. Sevgiler..
Sil