Ekmek israfı en çok
üzerinde durduğum konulardan biri. Bu konuda çeşitli çalışmalarımız var. Sosyal
medyada bu konu ile ilgili yaptıklarımızı , etkinliklerimizi sık sık
paylaşıyorum. Dün akşam da Show Tv'de Şeflerin duellosunda yarıştım. Orada
yapmış olduğum köfteleri bayat ekmekten yapmış olduğum bir lavaşla sunmuştum,
seyredenler hatırlar.
Tabi ekmek israfının
yanında nasıl yapıldığı da çok önemli ve gerçekten üzerinde durulması gereken
bir konu. Beyaz undan yapılmış, katkı maddeli ekmekleri tüketmeyelim ve
tüketenleride uyaralım. Nasıl ekmek yapmalıyız? Hangi unu kullanmalıyız? Ekmek
yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm bu soruların cevabını detaylı olarak
sizlerle ayrıca paylaşmak istiyorum..
Bugün yine evdeki
bayatlayan ekmeklerimizi değerlendireceğimiz, ve farklı şekillerde
sunabileceğimiz yöresel bir lezzeti sizlere sunmak istiyorum. Burada sevgili
arkadaşım Cemile'ye ( Cemilece lezzetler ) teşekkür etmek istiyorum, benimle bu
tarifi paylaştığı için. Hazırlayacağımız bu lavaşı köfte ve kebaplarınızın
yanında sunabileceğiniz gibi, kahvaltıda tüketebilir ya da şuanda yaptığımız
şekli ile misafirlerinize ekram edebilirsiniz. İç malzemesi olarak ben patates kullandım, peynir yada farklı
malzemelerde kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış..
Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?
Mersin Yörük Sıkması Tarifi
Mersin Yörük Sıkması
Mersin Yörük Sıkması İçin Gerekli Malzemeler
Lavaş için Gerekli Malzemeler
- 500 gr un
- 250 gr ekmek kurumuş ve rondodan çekilmiş
- 2 kaşık zeytinyağ
- 2 çay kaşığı tuz
İçi Harcı için Gerekli Malzemeler
- 3-4 adet patates
- 1 adet soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demek taze soğan
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?
Mersin Yörük Sıkması Tarifi
Un, tuz, sıvıyağ ve
rondodan çekilmiş ekmeklerden kulak memesi yumuşaklığında hamur elde
edilir.Hamur dinlendirilir.
Patateslerimizi haşlıyoruz,
Daha sonra küçük küçük doğradığımız patatesleri ve soğanı sıvıyağda
soteliyoruz. Sotelenen patateslere küçük küçük doğranan taze soğan, ince
kıyılan maydanoz ve baharatlar ilave edilir.
Dinlenen hamurdan küçük
bezeler kopartılır. Tabak büyüklüğünde açılan hamurlar saçta ve yağsız tavada
pişirilir. Eğer tavada pişirecekseniz tavanıza çok az tereyağ sürünüz.
Pişirilen yufkaların bir kenarına hazırlanan patatesli karışımdan konulur ve
sıkıca sarılır. Servise hazırdır.
Afiyet olsun.....