3 Temmuz 2012 Salı

Cook Mutfağı Yemek Yarışması



Cook Mutfağı Yemek Yarışması

Cook ürünlerini hepiniz bilirsiniz ve mutlaka kullanıyorsunuzdur. Benimde yıllardır mutfağımda vazgeçemediğim ürünler arasındadır. Özellikle de pişirme kağıtları çok kaliteli. Zaten firma olarak % 100 müşteri memnuniyetine önem veriyorlar. 27 ülkeye ihracat yapan firma hergeçen gün daha kaliteli üretim yapmak ve müşterilerine kaliteli hizmet sunmak için yatırımlarını sürdürmekte.

Firmanın takdire şayan değerlerinide sizinle paylaşmadan geçemicem.

  • Yaptığımız üretimin kalite ve güvenliğinden kendimizi sorumlu hissetmek,
  • İşimizi bir defada doğru yapmak,
  • İlişkilerimizde doğru iletişim, yapıcı eleştiri anlayışında olmak.
  • İstek ve ihtiyaçları beklenenin üzerinde karşılamak.
  • Ürettiğimiz ürünlerin tamamında gıda ve insan sağlığına olumsuz etki edecek malzeme kullanmamak.
  • Doğayı koruyan ürünler üretmek.
  • Üretim atıklarımızın geri dönüşüm sahalarına gönderilerek doğaya zarar vermesini engellemek.
  • Kaliteli ve güvenilir üretimleriyle hizmet vermek.
  • Müşteri istek ve ihtiyaçlarını tam olarak anlamak, hızlı ve doğru bir şekilde karşılamak,
  • Tüm faaliyetlerimizde ulusal, uluslar arası standartlar ve yasal mevzuat hükümlerine uymaktır.

Bu kadar güzel değerlere sahip, kaliteli ve insan sağlığına önem veren bir firma olan Sedat Tahir firması Cook ürünlerinin kullanılacağı bir yemek yarışması organize etti. Bunu sosyal medyada paylaştıklarında yıllardır ürünlerini kullandığım firmanın yarışmasına mutlaka katılmalıyım diye düşündüm.

Cook Mutfağı





Yarışma 3 etaptan oluşuyordu. Önce tarifler internet üzerinden Cook Mutfağı'nın sayfasına yapım aşaması resimlerle gösterilecek girilecek ve halk oylaması başlayacaktı. Halk oylaması sonucunda da ilk 10'a girenler ilk aşamayı geçmiş olacaklardı. Ben tarifimi girmekte biraz geciktim ama bikaç gün içinde oylarım yükselmeye başlamıştı. 6.lık ile 3.lük arasında gidip geliyordum ve her gün yeni tarifler ekleniyordu. Heyecan doruktaydı. Ve son gün geldiğinde 5. sıradaydım.

Sonra jüri ilk 10'a giren tarifler arasında değerleme yaparak içlerinden 6 tanesini finalde yarışmaya değer gördü. Bu benim için ve yarışmaya katılan diğer arkadaşlarım içinde gerçekten çok güzel bir deneyim olacaktı.

Finalin yapılacağı EKS Mutfak Akademisi'ne geldiğimde çok sıcak bir karşılama oldu. Önce bahçede yarışma anına kadar diğer yarışmacı arkadaşlarımla sohbet etme imkanı buldum. Farklı illerden yarışma için gelmişlerdi ve hepside organizasyondan çok memnundular. Öyle sıcak bir ortamdı ki; sanki hepimiz yıllardır tanışıyor ve aynı ortamı paylaşıyorduk. Firma yetkilileri hepimizle tek tek ilgilendiler.

EKS Mutfak Akademisi






Yarışma öncesi malzemelerimizi kontrol ettik ve standlarımızın başında yarışma kuralları hakkında bilgilendirildik. Çok adil ve dostça bir yarışma oldu. Sevgili jüri üyelerimiz ülkemizi çeşitli yemek yarışmalarında temsil etmiş, dereceleri olan ve gerçekten mesleklerinde birer marka olmuş kişilerdi. Chef Ceyda Baza, Chef Rafet İnce, Chef Ayvaz Akbacak, Chef Mehmet Yalçınkaya ve Gökmen Sözen..

Jüri




Sevgili jürimizin değerlemesi sonucunda Sevgi Ünal “Sevgi Soslu rulo Köfte” ile birinciliğe, Elma Püreli Bayat Ekmek Kekimle ikinciliğe, Cemile Okşar “Mersin Yörük Sıkması” ile üçüncülüğe, Kübra Yaman “Keçi Peynirli Piliç Göğüs ile dördüncülüğe, Aysın Erünlü “Kağıtta Tavuk Kebap” beşinciliğe, Ahmet Budak “Kral Yatağında” ile altıncılığa layık görüldü.Tabi her yarışmanın sonunda kazanan ve kaybedenler olurdu. Fakat bu yarışmada herkez kazandı, dostluk kazandı, çok güzel hediyeler kazandı.

İkincilik Plaketim




Cook Mutfağı Hatırası




Chef Ceyda Baza ve Yarışmacılar






Ve bu yarışma bugüne kadar katıldığım yarışmalar arasında hem organizasyon olarak, hem de yarışmaya katılan tüm yarışmacılara verdiği armağanlar olarak damgasını vurdu diyebilirim. Bu organizasyonu düzenleyen Sedat Tahir firmasına, başından sonuna kadar organizayona ve bizlere çok büyük emeği geçen sevgili chefim Ceyda Baza'ya, tüm jüri üyelerimize ve EKS Mutfak Akademisi'ne çok teşekkür ediyorum.

Yüreğinizden sevgi, mutfağınızdan cook ürünleri eksik olmasın,


Filiz Çatalkaya Orhan


1 Temmuz 2012 Pazar

Her derde deva Enginar



Her Derde Deva Enginar

Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. A, B1, C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengin olan enginar, her derde deva olarak kabul edilmektedir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze ve meyva mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez.

Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeyeyardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.

Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.

Ülkemizde de bol miktarda üretilen enginarı mevsiminde bol bol tüketmeket fayda var. Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.

Enginar pişirirken dikkat edilmesi gerekenler..

  •  Enginarları saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirme esnasında enginarın içine ilave edeceğiniz bir dilim limon ve limon suyu kararmayı önler.
  •  Eğer enginarı kendiniz soyacaksanız sapını pişirmeden az önce kesiniz. Çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamazlar.
  •  Enginar saplarını bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizleyemezsiniz. Bu yüzden sapını bıçakla kesmek yerine kırın. Daha sonra bir bıçak yardımı ile lifleri temizleyin.
  •  Enginarın pişip pişmediğini anlamak için, bir çatal Ya da bıçağın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolay batıyorsa enginar pişmiş demektir.

Enginardan ve faydalarından bu kadar bahsetmişken severek yaptığım zeytinyağlı enginar tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..


Zeytinyağlı Enginar Nasıl Pişirilir?





Zeytinyağlı Enginar Nasıl Pişirilir?

Zaytinyağlı Enginar Tarifi

Zeytinyağlı Enginar


Zeytinyağlı Enginar İçin Gerekli Malzemeler 
  • 4 adet enginar
  • 350 gr garnitür
  • ½ soğan
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • ½ limon
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • tuz
  • Dereotu

Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?


Zeytinyağlı Enginar Tarifi
½ çay bardağı zeytinyağı tenceremize alalım. Minik minik dopradığımız soğanlarımızı ilave ederim ve çok az tuz ekleyerek soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Garnitürlerimizi ilave ederek soğanlarla beraber biraz soteleyim. Diğer tarafta küçük bir kasede kalan zeytinyağını, yarım limonun suyu, tuz ve 1 tatlı kaşığı şekeri iyice karıştıralım. Enginarlarımızı düz bir tencereye sıkıştırmadan dizelim. Garnitürlerimizi eşit bir şekilde enginarlarımızın üzerine paylaştıralım. Kasede hazırlamış olduğumuz yağlı, limonlu sosumuzu enginarların üzerinde gezdirelim. Tencerenin yanından 1 bardak suyu ilave edelim. Enginarlarımızı tencereye hiç kaşık sokmadan 20 dk pişirelim ve ocağımızı kapatalım. Soğumasını beklediğimiz enginarlarımızı servis tabağımıza alalım ve dereotu ile süsleyelim.


Afiyet olsun.....