23 Eylül 2015 Çarşamba

Kurban Bayramında Beslenmenize Dikkat !!!!!



Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?


Kurban Bayramında Beslenmenize Dikkat



Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.


Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.



Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?


Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.


Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.


Etleri Nasıl Saklamalıyız?


Etleri, büyük parçalar şeklinde değil , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.

Sağlıklı, huzurlu ve güzel bir bayram geçirmeniz dileği ile,

Filiz Çatalkaya ORHAN





Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

14 yorum:

  1. Tamda bilinçli olmamız ve uygulamamız gereken bilgiler Filiz'im!Gönlüne, kalemine sağlık, zevkle okudum...Hayırlı Bayramlar!!!

    YanıtlaSil
  2. Ben et sevmem ama kimileri gerçekten abartabiliyor bu bayram günlerinde. Hem yağlı yağlı et, hem de ağdalı tatlılalar aynı anda fena yapabilir bünyeyi...

    YanıtlaSil
  3. Bayram için çok faydalı olacak bir yazı hazırlamışsınız.. Teşekkürler.. Et tüketiminin arttığı bir dönem bu.. Dikkat etmek gerek.. Saklanması da bir okadar önemli..

    YanıtlaSil
  4. Ah o etler kavurmalar şimdiden aklıma geliyor fena oluyorum :(

    YanıtlaSil
  5. Harika bilgiler ve hatırlatmalar. Bayram öncesi süper bilgiler. Etin saklaması ve tüketilmesi konusunda gerçekten çok dikkatli olmak gerekir.
    İyi bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Harika bilgiler ve hatırlatmalar. Bayram öncesi süper bilgiler. Etin saklaması ve tüketilmesi konusunda gerçekten çok dikkatli olmak gerekir.
    İyi bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  7. çok güzel yazmışssınız gercekten dikkat edilmesi gereken bir bayram. eti pişirirkende tüketirkende ayrı bir özen gostermek gerekiyor. iyi bayramlar dilerim

    YanıtlaSil
  8. Gerekli öneriler. Elinize sağlık güzel yazınız içim, iyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
  9. Faydalı bilgileriniz için yüreğinize sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Çok önemli noktalara değinmişsiniz, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  11. Çoğumuz bazı hususları bildiğimiz halde uygulamiyoruz.Ya da bir çoğunu bilmiyoruz tüm bayram boyunca mide ağrısı ve mide bulantisiyla geçirdim sonunda açıklık oldum.Bir şey olmaz dememek lazım ve tedbiri elden birakmamak

    YanıtlaSil
  12. Çoğumuz bazı hususları bildiğimiz halde uygulamiyoruz.Ya da bir çoğunu bilmiyoruz tüm bayram boyunca mide ağrısı ve mide bulantisiyla geçirdim sonunda açıklık oldum.Bir şey olmaz dememek lazım ve tedbiri elden birakmamak

    YanıtlaSil
  13. Son derece faydalı ve kıymetli bilgiler paylaşmışsınız.Teşekkürler paylaşımınız için.Sevgiler.

    YanıtlaSil