15 Aralık 2013 Pazar

Baklava Yufkasından Unlu börek (Patatesli)

Bu böreği ilk defa İstanbul'a fuara geldikleri zaman Keramika için yapıp fuara götürmüştüm.. Çok beğenmişlerdi. Saha sonra Kütahya'ya fabrika ziyaretine gittiğimde de özellikle bu böreği yapmamı istemişlerdi. Bu zamana kadar bloga koyamadım, çünkü daha güzel bir şekilde fotoğraflayıp yayınlamak istemiştim. Bu arada börek tarifinide sevdiğim birkaç arkadaşımla paylaşmıştım. Tek ricam ben bloga koyayım ondan sonra sizde yayınlarsınız demiştim. Fakat dayanamayıp yayınlayanlar olunca bende Keramika Kütahya'da çay saati için Cafe Portakal Bahar Erdoğan ile birlikte hazırladığımız resimleri kullanarak yayınlıyorum..

Birçok arkadaşımın yaptığı unlu börek tarifi var, içlerinden bazılarını bende denedim. Fakat benim bu tarifimi denediğinizde vazgeçemiyeceksiniz.. Tarifi börek salonu işleten bir arnavut bir teyzeden almıştım.. O günden beri de çok sık ve değişik versiyonlarınıda yapıyorum. Gelelim bu güzel böreğin tarifine...




Malzemeler ;

  • 30 adet baklavalık yufka
  • 4-5 adet haslanmış patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Pulbiber, karabiber (isteğe bağlı)


Harcı için ;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tutam tuz


Üzeri için;
  • yarım kase su
  • yarım kase sıvıyağ


Yapılışı;

Haşladığımız patatesleri küçük küçük doğrayalım Ya da rendeleyelim. Kuru soğanları minik minik doğrayıp sıvıyağda soteleyelim ve doğradığımız patatesleri ilave edip bir süre daha sotelemeye devam edelim. Tuz ve isteğe bağlı olarak baharatlarımızı ilave edip soğuması için bir kenara bırakalım. Daha sonra harc malzememiz olan un, sıvıyağ ve suyu derin bir kaba alıp pürüzsüz olana kadar çırpalım. Böreğimizi hazırlarken çok seri davranmamız gerekiyor, çünkü baklavalık yufkalar hemen kuruyor. Bunun için paketi açtığınızda yufkaların üzerine nemli bir bez örtün. Bir yufka alalaım ve tezgahın üzerine serelim. Üzerine harcımızı fırça ile yufkanın heryerine sürelim. Bir kat yufka daha serelim ve yine harcımızı fırça ile sürelim. Üçünkü kat yufkamızı serince harç sürmeden yufkanın uzun tarafına iç harcımızı koyalım ve rulo şeklinde saralım. Yağlanmış tepsiye düz şekilde böreğimizi koyalım. Tüm yufkakar bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Üzerine su ve yağ karışımı sürüp 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.


Ilınınca servis yapalım... Afiyet olsun....




10 Aralık 2013 Salı

Kızılcık Marmelatlı Brownie By Arda Türkmen

Tavsiye evinde Tefal etkinliğinde yaptığım By arda Türkmen imzalı enfes bir Browni tarifi..Mutlaka deneyin...



Malzemeler
  • 200 gr tereyağı
  • 250 gr şeker
  • 120 gr kakao
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • 70 gr un


Karışım için:
  • 2 tatli kaşığı Krem peynir
  • 1 tepeleme corba kaşığı şeker
  • 1 yumurta beyazı
  • Limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
  • 3-4 çorba kaşığı kızılcık marmelatı


Yapılışı ;

Fırını 190 dereceye ayarlayın.Karışım başlığı altındaki Krem peyniri ve şekeri, krema kıvamına gelene kadar çırpın. Üzerine 1 yumurta akı ve limon rendesini ekleyip kremamsi bir kivama gelene dek çırpın. Brownie için; tereyağını eritin, seker ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Ateşten alın ve ılınmaya bırakın, ilk anki ısısı normale dönünce Yumurtaları teker teker kırarak karışıma ekleyin. Yumurtaları sıcakken eklerseniz yumurtalar pişer aman dikkat.... Karışım yoğun ve parlak olunca unu ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın. Fırın kabına dökün. Krem peynirli karışımdan kekin üstüne öbekler koyun. Bu öbeklerin üstüne kızılcık marmeladı koyup kürdan kullanarak girdaplar meydana getirin. 190 derecede işitilmiş fırında 20-25 dk kadar pişirin. Kontrol için Kürdan batırdığınızda tamamen kuru olmayacak dikkat. Kesmek için fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin. 25 dakikadan fazla pişirirseniz brownieniz kuruyacaktır aman dikkat. Ilık ya da soğuk bir top vanilyalı dondurma ile servis yapın.

Afiyet olsun...


Yelpaze Patates By Arda Türkmen

By arda Türkmen imzalı şık sofralarınızın başkonuğu olacak pratik bir tarif daha... Yılbaşı sofralarınıza da çok yakışacaktır...


Malzemeler
  • 3 adet büyük patates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1-2 dal biberiye
  • Deniz tuzu – karabiber

 
Yapılışı ;
Fırınınızı 230 dereceye ayarlayın. Patateslerin alt tarafından ince bir parça kesin. Bu patatesleri tepside düzgün durup sallanmamalarını sağlayacak. Patatesleri kestiğiniz tarafından tezgahınıza koyun ve keskin bir bıçak yardımıyla üst yüzeyini, enine ince ince kesin. Bu kesikleri bir yanın dibinden diğer yanın dibine kadar olmasına, ama patatesin alt yüzeyini kesmemeye dikkat edin. Bunun için patatesin iki yanına çubuklar koyabilirsiniz. 2 yemek kaşığı zeytinyağını, 2 yemek kaşığı tereyağını, biberiye yapraklarını ve kıyılmış 1 diş sarımsağı bir tavaya koyup, sadece tereyağı eriyene ve hepsi birbirine karışana kadar ateşte tutun ve sonra kenara alın. Kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağının kullanarak elinizle patatesleri yağlayın. Fırın tepsisine koyun. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. 15 dakikanın sonunda fırından alın ve tereyağlı karışımın 1/2 sini kullanarak, fırça yardımıyla patateslere sürün. Dilimlerin arasınında tereyağına bulaştığından emin olun. Tekrar fırına koyup 15 dakika daha pişirin ve sonra tekrar tereyağlı karışımla yağlayın. Üstüne deniz tuzu ve karabiber serpin ve bir 15- 20 dakika daha üstü kızarana kadar pişirin. Üstüne ince kıyılmış biberiye serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun....

6 Aralık 2013 Cuma

Peynirli Patlıcan Kuleleri By Arda Türkmen

By Arda Türkmen imzalı bu tarifi de çok sevdim..Üstelik yapılışı da çok zevkli ve basit.. Sizde eminim çok beğeneceksiniz. 




Malzemeler ;
  • 3 adet iri boy patlıcan
  • 1 mozarella elle parçalanmış
  • Rende taze kaşar
  • Fesleğenli domates püresi


Yapılışı ;
Patlıcanları 0,5 cm kalınlığında dilimle. Bol yağda kızart. Sonra yağlı kağıt serpilmiş fırın tepsisine diz, üzerlerine domates sos ve peynir karışımını koy ve üzerine bir patlıcan daha koy bunu arka arkaya tekrarla. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 5 dk pişir.

Peynirli patlıcan kulelerimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun..


Kuru Üzümlü Ispanak Salatası By Arda Türkmen

By Arda Türkmen imzalı ve tadına bayıldığım bir tarif daha Kuru Üzümlü Ispanak Salatası.. Vazgeçemiyecekleriniz arasında yeralacak..




Malzemeler ;
  • 1 kg küçük (baby) ıspanak
  • 50 gr sultaniye kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı teryağ
  • Tuz-karabiber


Yapılışı
Ispanakları sarımsak doğradığınız tereyağ ve zeytinyağında sotelemeye başlayın. Eğer baby ıspanak bulamazsanız normal ıspanakta kullanabilirsiniz. O zaman ıspanakları ikiye bölmeniz yeterli. Tuz , karabiber ve kuru üzümlerini ekleyin, ıspanaklar sönünce çam fıstıklarını ekleyin biraz döndürün ve servis edin.
Afiyet Olsun...