Geçtiğimiz
günlerde Kanaltürk'te Ender Saraç'la Sağlıklı Günler
programına konuk oldum. Programda ekmekleri nasıl saklamamız
gerektiğinden ve bayatlayan ekmeklerden ne tür yemek ve tatlılar
yapabileceğimizden bahsettik. Çok keyifli bir program oldu..Eminim
sizlerde seyrederken keyif almışsınızdır.
Programda
ailece çok severek yediğimiz bayat ekmekten içli köfte yaptım.
Mantı gibi yoğurt ve domates sos eşliğinde sundum. Bu güzel
tarifi sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Malzemeler
;
- 1,5
bayat ekmek
- 1 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 adet yumurta
- yarım demet maydanoz
- 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz
Köfte harcı için
- 200 gr kıyma
- 1 adet soğan
- 1 çay karşığı karabiber, tuz
Üzeri için
- 2 diş sarımsak
- 1 kase yoğurt
Domates sos için
- 2 adet domates
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- tuz, karabiber,
- yarım su bardağı su
Yapılışı ;
Rondodan geçirilmiş bayat ekmek, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, kıyılmış maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip yoğurun ve ele yapışmayacak bir hamur elde edin ve içinde kullanacağınız köfteleri hazırlayana kadar dinlendirin. Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Harçtan küçük toplar yapıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hazırladıktan sonra hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Ortalarını baş parmağınızla açarak hamurun kenarlarını inceltin. Açtığınız hamura köfteleri yerleştirip kapatın ve yuvarlayın. Kapatırken elinizi ıslatabilirsiniz. Derin bir tencerede su kaynatın ve hazırladığınız içli köfteleri suya atıp, suyun yüzeyine çıkana dek haşlayın. Bir süzgeç yardımı ile köfteleri alıp hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Sos için tereyağında rendelenmiş domates, biber salçası, karabiber ve tuz ile bir iki dakika çevirin. Su ekleyerek pişirin. Fırında kızarttığınız içli köftelerin üzerine domates sos dökerek sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.
Afiyet Olsun....