Cevizli Baklava
Hepimizi bayram telaşı sardı. Bir taraftan temizlikler yapılırken, bir taraftan da gelicek konuklarımıza ikram etmek için börekler, çörekler ve baklavalar yapmaya çalışıyoruz. Bayrama sayılı günler kalmışken ananemden öğrendiğim ve severek yaptığım baklava tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..
Cevizli Baklava İçin Gerekli Malzemeler
Cevizli Baklava Hamuru İçin Gerekli Malzemeler
Cevizli Baklava Nasıl Yapılır?
Cevizli Baklava Tarifi
Öncelikle bir kapta sıvı malzemelerin hepsi karıştırılır. Daha sonra un ve kabartma tozu ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. İyice özleşen hamurumuzun üzeri örtülerek yaklaşık 30 dk. dinlendirilir.
Diğer tarafta cevizimiz iri taneli olarak dövülür. Dinlenen hamurumuz 50 eşit parçaya bölünür. Onarlı 5 gruba ayrılan hamurlarımız tek tek tabak büyüklüğünde açılır ve aralarına bolca nışasta konulur.
Tabak büyüklüğünde açtığımız ve aralarına bolca nışasta koyduğumuz
10 adet yufkamız birarada merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır ve
yağlanmış tepsiye konur.
Tepsiye konulan hamurun üzerine ceviz serpilir ve kalan diğer hamurlar için de aynı işlem sırasıyla uygulanır. Tüm hamurlarımız açıldıktan sonra baklavamız kesilir. Daha sonra bir kapta 250 gr tereyağ eritilir ve kaynar olarak baklavamızın üzerine dökülür.
200 derece ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir. Pişen baklavamız fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta bir kabın içerisine 4 bardak şeker ve 5 bardak su ilavesi ile şerbet kaynatılır. Kaynayan şerbetimize 1/2 limon sıkılır ve sıcak sıcak baklavamızın üzerine dökülür.
Artık baklavamız servise hazırdır. Afiyet olsun...
Hepimizi bayram telaşı sardı. Bir taraftan temizlikler yapılırken, bir taraftan da gelicek konuklarımıza ikram etmek için börekler, çörekler ve baklavalar yapmaya çalışıyoruz. Bayrama sayılı günler kalmışken ananemden öğrendiğim ve severek yaptığım baklava tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..
Cevizli Baklava İçin Gerekli Malzemeler
Cevizli Baklava Hamuru İçin Gerekli Malzemeler
- 3 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 kabartma tozu
- Un
Cevizli
Baklava İçi İçin Gerekli Malzemeler
- 500 gr Ceviz
Cevizli Baklava üzeri İçin Gerekli Malzemeler
- 250 gr tereyağ
Cevizli Baklava Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 1/2 limon
Cevizli Baklava Açmak İçin Gerekli Malzemeler
- Nışasta
Cevizli Baklava Nasıl Yapılır?
Cevizli Baklava Tarifi
Öncelikle bir kapta sıvı malzemelerin hepsi karıştırılır. Daha sonra un ve kabartma tozu ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. İyice özleşen hamurumuzun üzeri örtülerek yaklaşık 30 dk. dinlendirilir.
Diğer tarafta cevizimiz iri taneli olarak dövülür. Dinlenen hamurumuz 50 eşit parçaya bölünür. Onarlı 5 gruba ayrılan hamurlarımız tek tek tabak büyüklüğünde açılır ve aralarına bolca nışasta konulur.
Tepsiye konulan hamurun üzerine ceviz serpilir ve kalan diğer hamurlar için de aynı işlem sırasıyla uygulanır. Tüm hamurlarımız açıldıktan sonra baklavamız kesilir. Daha sonra bir kapta 250 gr tereyağ eritilir ve kaynar olarak baklavamızın üzerine dökülür.
200 derece ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir. Pişen baklavamız fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta bir kabın içerisine 4 bardak şeker ve 5 bardak su ilavesi ile şerbet kaynatılır. Kaynayan şerbetimize 1/2 limon sıkılır ve sıcak sıcak baklavamızın üzerine dökülür.
Artık baklavamız servise hazırdır. Afiyet olsun...