Anane Akıtması
Birçok yemeği, tatlıyı, böreği layıkıyla yaptığımı düşünüyorum. Fakat şu akıtmanın kıvamını bir türlü tutturamıyordum. Ananem ise " ne var ki akıtma yapmada, niye becerevermicen ki" deyince bugün beraber yapmaya karar verdik. Ve sonuç mükemmeldi. Tabi hazırladığım kahvaltılık soslar ve peynirle beraber lüpletiverdik..
Yanında da bahçeden ananemin kendi elleriyle topladığı eriklerden şerbet yaptık. Değmeyin bugün keyfime..Hepsi mis missssss.
Bu lezzeti sizinde
denemenizi ve tatmanızı isterim ama bizim Ziii gibi (ananem) yapabilirmisiniz
bilmem...
Akıtma Nasıl Yapılır?
Akıtma Tarifi
Akıtma
Akıtma İçin Gerekli Malzemeler;
- 1 yemek kaşığı instant maya (yaş mayada kullanılabilir).
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Un
- Tuz
- Ilık su
- 1 su bardağı Süt
- Tereyağ
Akıtma Nasıl Yapılır?
Akıtma Tarifi
Öncelikle yarım bardak ılık su içinde maya ve şekeri eritin. 5 dk kadar kabarması için bekleyin. Daha sonra kabın içine un koyup mayalı karışımı, tuzu ilave edip aldığı kadar su ve süt ilavesi ile boza kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru mikserle çırparsanız topaksız ve homojen bir hamur elde etmiş olursunuz.
Akıtma Tarifi
Öncelikle yarım bardak ılık su içinde maya ve şekeri eritin. 5 dk kadar kabarması için bekleyin. Daha sonra kabın içine un koyup mayalı karışımı, tuzu ilave edip aldığı kadar su ve süt ilavesi ile boza kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru mikserle çırparsanız topaksız ve homojen bir hamur elde etmiş olursunuz.
Hamur Nasıl Mayalanır?
Elde ettiğimiz bu karışımının ağzını sıkıca örtüp, aynen yoğurt mayalar gibi sarıyoruz. Bu işlem çabuk mayalanmayı sağlıyor. Yaklaşık yarım saat içinde hamurumuz mayalanmış oluyor.
Yapışmaz yağsız tavamıza çok az sıvıyağ koyup ısıtıyoruz. Ve kepçe yardımı ile hamurumuzdan alıp, tavaya koyup kepçenin tersi ile yayıyor ve pişiriyoruz.
Pişen akıtmalarımızı tabağa alırken bir tarafına tereyağ sürüyoruz ve yağladığımız tarafı alta gelecek şekilde koyuyoruz.
Sonra üzerine dilediğiniz sos veya reçeli sürerek afiyetle yiyoruz:))
Afiyet olsun......