1 Ekim 2012 Pazartesi

Turşu Nasıl Yapılır?


Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Turşu Yaparken Hangi Araç-Gereçler Gereklidir?

Turşu Nasıl Yapılır?




Yiyeceklerin bozulmasını geciktirmek ve daha uzun süre dayanıklılığını artırmak için uygulanan yöntemlerden biri de, yiyeceklerin tuzlanarak ya da tuzlu su veya sirke katılmış tuzlu suda bekletilerek saklanmasıdır.

Tuz besinleri bozan küçük canlılar (mikroorganizmalar) için zehir etkisi yapar. Tuz oranı % 15'den fazla olursa mikroplar yok olur. Tuzun bu etkisinden yararlanılarak çeşitli yiyecekler tuzlama yada salamura yoluyla saklanabilmektedir. Sebze ve meyvelerin salamura veya sirke katılmış tuzlu suda bekletilmesiyle "Turşu" adını verdiğimiz ve hepimizin çok sevdiği bir mamul elde edilir. Taze sebze ve meyveyle hazırlanan turşular, vitamin ve besin değerlerini korurlar. Bu saklama işlemi de bir tür konserve işlemidir. 

Yaz ve kış sebzelerinden çeşitli turşu yapma olasılığımız her zaman vardır. Önemli olan sebze ve meyvelerin bol ve ucuz olduğu mevsimlerde turşu hazırlayarak ev ekonomisine katkıda bulunmaktır. Genelde evlerimizde büyüklerimizden öğrendiğimiz yöntemlerle kişisel ve yöresel bilgilerimizle turşu hazırlarız. 

Evde turşu hazırlarken bazı araç ve gereçlere gereksinim duyarız. Kısaca bunlardan bahsedelim.

Su ;

Turşu yapımında kullanılacak suyun temiz ve mikropsuz olması gerekmektedir. Su turşu hazırlarken hem temizlik, hem de salamura hazırlamak için kullanılır. Kireçli ve sert sular turşu yapımı için uygun değillerdir. Özellikle kaynatılmış ve soğutulmuş su kullanılmasını tavsiye ediyorum. 

Tuz ;

Turşu yaparken kullanılacak tuzun çeşidi çok önemlidir. Özellikle temiz kaya tuzu tercih edilmelidir. Rafine edilmiş ince yemeklik tuzlar turşu yapımında ve tuzlama işleminde kullanılmamalıdır. Çünkü turşuyu yumuşatıp bozulmasına neden olabilir. 

Sirke ;

Turşu yapımında sirkenin de önemli bir yeri vardır. Sirkeli ortamla laktik asit bakterilerin gelişmesi kolaylaşır ve zararlı mikroorganizmaların yok olması sağlanır. Genelde ev turşuları içine sirke katılmış salamurayla yapılır. Turşu için saf üzüm sirkesi kullanılmalıdır. 

Turşu Kapları ;

Turşu kurmak için en ideal kaplar, büyük cam kavanozlardır. Bunun dışında turşu küpleri, sırlı çömlekler, tahta fıçılar (çamdan yapılmamış olan), emaye kaplar, tenekeler kullanılmaktadır. Ucuz ve kullanış rahatlığı nedeniyle plastik bidon ve kaplar da tercih edilmektedir. Sentetik kapların hafif olması, tuz ve asitten zarar görmemesi gibi olumlu yönleri bulunmasına rağmen, turşuya istenmeyen tat ve koku vermesi, sağlığa zararlı maddeler içermesi sebebi ile kullanılmaları sakıncalıdır. 

Turşuluk Yiyecekleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Turşuluk Yiyeceklerin Seçilmesi ;
  • Sebze ve meyvelerin taze, olgun ve iyi kalitede olanları seçilmeli,
  • Sebze ve meyveler ezilmiş, çürümüş ve küflenmiş olmamalı,
  • Sebze ve meyveler hastalıksız, beresiz olmalı, çok irileşmiş, sararmış ve yumaşamış olanlar tercih edilmemeli,
  • Mümkün olduğu kadar aynı boyda ve kalınlıkta, körpe olanları turşuluk için ayrılmalıdır. 

Turşu Çeşitleri



Turşuluk Sebzelerin Hazırlanması ;

Turşu yapmak için seçilen sebzeler önce ayıklanır. Örneğin lahananın dış yaprakları ayrılır, baş tarafı kesilerek yıkanır. Sonra ikiye veya dörde bölünür. Göbek kısmı çıkarılır, gerekirse ince doğranır.

Kök sebzeler güzelce yıkanıp temizlenir, kabukları soyulur. Taze fasulye yıkanır, uçları varsa kılçıkları temizlenir. 5 dk buharda tutulur yada kaynar tuzlu suda 4-5 dk haşlanır; sonra temiz soğuk suya daldırılıp soğutulur.

İnce sebzeler 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Salatalıkların küçük boyda olanları seçilir. Yıkanır ve sap kısmından biraz kesilir, kalın iğne veya kürdan yardımı ile delinir.

Yeşil biberler temizlendikten sonra biraz sapları kesilir ve sivri tarafından hafifçe çentik atılır. Yeşil domateslerin küçükleri iğnelenir ve bütün olarak kullanılır. Büyük domatesler ikiye veya dörde bölünür ya da içleri çıkartılıp doldurulur.

Patlıcanların sapları kesilir ve özel işleme tabi tutulur. 

Dolmalık biberlerin içleri temizlenir. Yeşillikler ( kereviz sapı, asma filizi veya yaprağı) kaynar suya daldırılır. 

Turşu Suyu ( Salamura) Nasıl Yapılır?

Turşu yapımında kullanılan sebze ve meyveye göre değişiklik gösterse de genel bir turşu suyu ölçüsü vermek istiyorum. 

Salamura İçin Gerekli Malzemeler

Turşu Suyu İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 lt su (kaynatılıp, soğutulmuş)
  • 3 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 çorba kaşığı şeker 
  • 4-5 tane limon tuzu
  • 1 çay bardağı sirke
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1/2 fincan sıvıyağ (isteğe bağlı)
  • 5-6 adet nohut (turşunun daha çabuk ekşimesini sağlar)
Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?

Salamura Nasıl Hazırlanır? 

Kaynatıp soğuttuğumuz suyun içine seker ve tuz ilave edilir. İyice erimesi sağlanır ve diğer malzemeler ilave edilir. Turşu suyu (salamura) içine koku ve lezzet vermesi için isteğe bağlı olarak kereviz yaprağı, dereotu, maydanoz, defne yaprağı, tane karabiber ilave edilebilir.







12 Eylül 2012 Çarşamba

Annesinin Kızı.....



Ben İzmir'i ve İzmirlileri çok severim ve bunu her fırsatta belirtitim. Benim gibi gönlü İzmir'de olan tüm dostlarıma 15-16 Eylül'de Abdi İpekçi Caddesi Nışantaşı'nda gerçekleştirilecek İzmir Günleri etkinliği günlerini bildirmek istiyorum. 

Ve bu etkinlikte "Annesinin Kızı" görücüye çıkıyor..





Sizlerle Sevgili Güler Sarıgöl Köymen'in dizelerini paylaşmak istiyorum. 

" Tuzlu, tatlı, ekşi ve acı...
Yediğimiz şeylerin bizde bıraktığı tat duygusu aslında hayatın tam da kendisi!..

Tatlı anlar... Acı anlar...
Hepsinde mutfağa ve hayata dair pek çok şey var!..
Mutfak ve hayat deyince de, ikisini kucaklayan annelerin kızlarına, hem mutfakta
hem de hayatta el vermelerine dair bir çalışmadır bu proje. Anadolu’dan gelen, elele vererek birşeyler üretme kültürünün devamı niteliğindedir. İzmir ve ilçelerinden başlayan ve Türkiye’ye yayılmasını umut ettiğim; anneleri ve kızlarından el ve gönül alma turuna eşlik eden herkese bir kez daha teşekkürler.
Zamanından önce göçen ve gitmeden kızlarına el vermiş annelere. Mutfakta annesinin elini hiç tutamamış kızlarına, bir kaynakça oluşturmaktır ortak amaç. Bir miras bırakabilmektir içinde tuzlu, tatlı, ekşi ve acı tarifler, hikayeler barındıran. Bu projede tuzu olan, tarifini ve hikayesini bizimle paylaşıp, başkalarına da miras bırakmak isteyen herkese kepçe dolusu teşekkürler. "


Güler Sarıgöl Köymen bizde size çok teşekkür ederiz bu güzel kitabı anneler ve kızları ile buluşturduğunuz için...


Emek olmadan yemek olmaz.....





17 Ağustos 2012 Cuma

Vazgeçilmez Lezzet Çorba


Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor. 

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…



Bir bumads advertorial içeriğidir. ben çorba severim