15 Haziran 2012 Cuma

Ovalı Konya Mutfağı


Ovalı Konya Mutfağı

İşten eve geldiğimizde ve yemek hazırlamaya vaktimiz de yoksa yemek için tercihimiz Ovalı Konya Mutfağı Beykent şubesi oluyor. Kendine özgü yemekleri ile Konya Mutfağı’nın en güzel temsilcisi.

Genel tercihim başlangıç olarak güzel bir bamya çorbası, ardından etli ekmek ve bıçak arası. Her seferinde mönüdeki diğer yemekleri de deneyeceğim desem de alışkanlıklarımdan pek vazgeçemiyorum. Fakat Ovalı Konya Mutfağı’nda vazgeçilmezlerim arasına girecek daha bir çok yemek varmış.

Geçtiğimiz günlerde sevgili Yağmur arkadaşım beni aradı ve Mehmet Karahan yönetiminde Ovalı Konya Mutfağı Sefaköy’de blogger arkadaşlarımızın toplanacağını ve beni de davet ettiklerini bildirdi. Düşünmeden kabul ettim..

Ovalı Konya Mutfağı




Mekana gittiğimde arkadaşlarımın büyük çoğunluğu gelmişti. Mehmet bey ve firma yetkilisi Arzu hanım bizi o kadar güzel ve içten karşıladı ki; sanki evlerinde ağırlıyorlardı. Restoran sahibi beyefendi ve Arzu Hanım bizimle Konya mutfağı hakkında çok güzel şeyler paylaştılar.

Güzel bir sohbetin ardından sıra o güzel yemekleri tatmaya gelmişti. Başlangıç olarak Çiğ Köfte, Konya Tulumundan yapılan Sündürme, Konya Süzme Yoğurdu eşliğinde Yaprak Sarma ve çiçek bamyalardan yapılan eşsiz lezzeti ile Bamya Çorbası..

Sündürme



Bamya Çorbası




Ardından benim favori yemeğim Etli Ekmek, Bıçakarası ve Mevlana, yanında Osmanlı Şerbeti.. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim tüm pide ve ekmekler kepekli çok özel bir undan yapılıyor, kesinlikle midenizi rahatsız etmiyor, şişkinlik oluşturmuyor. İnanın yemeğe doyamıyorsunuz. 

Etli Ekmek-Bıçakarası-Mevlana



Şıra





Ve finalde tabiî ki tatlı…..dondurma eşliğinde Saçarası..(kış aylarında kaymak eşliğinde sunuyorlar)

Saçarası




Bunlarla da bitmiyor. Konya Ovalı Mutfağı çok güzel yöresel branch mönüsüne sahip. Bu lezzetleri evimde de yemek istiyorum diyorsanız yöresel bir şarküteri reyonu oluşturmuşlar. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen Ovalı çocukları da unutmamış, onlara özel bir mönü ve çok güzel bir oyun odası hazırlamışlar.

Oyun Odası




Sohbetin ve kahkahanın birleştiği güzel bir etkinlik oldu. Bizi davetleri ile onurlandırdıkları ve çok güzel ağırladıkları için Konya Ovalı Mutfağı’na ve tüm ekibine, Halkla İlişkiler Sorumlusu Arzu Hanım’a , sevgili dostumuz Mehmet Karahan’a, sosyal medya sorumlusu Erdem Uğrak ve organizasyonda büyük emeği olan canım arkadaşım Yağmur İpar’a, sohbetleri ve katılımlarıyla organizasyona renk katan tüm arkadaşlarıma çok çokkk teşekkür ediyorum.

Blog Yazarları





Böyle güzel organizasyonlarda yine, yeniden beraber olma dileği ile;





5 Haziran 2012 Salı

Tukaş Lezzet Sihirbazları


Tukaş Lezzet Sihirbazları

"Hem lezzet ustasıyım, hem de yemek bloğum var" diyen 11 arkadaşım ve bendeniz "Tukaş'ın Lezzet Sihirbazları" yarışmasında buluştuk. Finali ve ödül töreni CarouselAVM'de düzenlenen yarışmaya arkadaşlarım ve ben meze kategorisinde Tukaşürünleri ile geliştirdiğimiz tariflerimizle katıldık.Öncelikle meze tariflerimiz Eyüp Kemal Sevinç ve EKS Mutfak Akademisinin şefleri tarafından değerlendirildi.

Ön elemeyi geçen 11 blogger arkadaşımla çok eğlenceli bir gün geçirdik. Yarışmanın sunuculuğunu Sevgili Vatan Şaşmaz yaptı. Finalde özgün meze tariflerimizi jüri üyelerinin ve seyircilerin karşısında uyguladık 

Tukaş ürünleriyle hazırlanan mezelerimizi ünlü lezzet ustaları Sahrap Soysal, Ayşe Tüter, Eyüp Kemal Sevinç ve Tevfik Alpaslan değerlendirdi. Ben yarışmaya Muhammara tarifimle katıldım. Bu benim ilk yemekle ilgili ilk yarışmamdı. Sonradan öğrendim ki; Tukaş'ında ilk düzenlediği yarışmaymış. Tukaş'la beraber ilkleri yaşadık. 

Vatan Sasmaz







Jürinin değerlendirmesi sonucu ben dereceye giremedim. Fakat kazanan arkadaşlarımla sanki ben kazanmışım gibi sevindim. 


"Enginar Ezmesi" ile Şefika Günyel birinciliğe,

Sefıka Gunyel - Tukaş Genel Md.




"Pastırmalı Humus" ile Senem Deniz Çabuk ikinciliğe,

Senem Deniz Cabuk - Sahrap Soysal




"Közlenmiş Patlıcan Yatağında Yoğurt Salatası" ile Mine Demirören üçüncülüğe layık görüldü. 

Mine Demiroren - Ayse Tuter




Tukaş dereceye giren ve yarışmaya katılan tüm arkadaşlarıma armağanlar verdi. Bu güzel organizasyondan dolayı başta Tukaş olmak üzere, Maya Halkla İlişkiler'den Yeşim Bingül ve ekibine, jüri üyelerimize, misafirperverliğinden dolayı Carousel AVM'ye çok teşekkür ediyorum..

Tukaş Lezzet Sihirbazları







4 Haziran 2012 Pazartesi

Güç Kaynağı Ispanak


Güç Kaynağı Ispanak

Yaygın olarak tüketilen bir sebze olan ıspanak yapraklarında demir,iyot, kalsiyum, potasyum, klorofil, A, B2, B6, C, K vitaminleri yeralır. Öte yandan omega 3, niasin ve selenyumdan da zengindir. Mükemmel bir magnezyum kaynağı olan, ülkemizde bolca yetişen Temel Reis’in güç kaynağı ıspanak super güç katan besin özelliği dışında, osteoporoz, kalp hastalıkları, kolon kanseri, artirit gibi pek çok kronik hastalıktan da korunmamıza yardımcı olur.

Optimum sağlığınız için Ispanak tüketin

İçeriğinde bulunan 13 farklı flavonoid sayesinde güçlü bir antioksidan ve kansere karşı kalkan görevi yapan ıspanak özellikle prostat, kolon, mide, over kanserlerinden korunmada etkilidir.

Kemikleri güçlendirir.

Kemikleri güçlendiren ve  K vitamininden zengin ıspanak iskelet sisteminizin daha güçlü olmasına yardımcı olur.

En iyi kalp dostudur

Yağda eriyen antioksidan özellik gösteren beta karotenle, suda eriyen antioksidan C vitaminini beraber içeren nadir sebzelerdendir. Öte yandan A vitamini için de mükemmel kaynaktır ve serbest radikallere karşı vücudu savunarak kalp sağlığının en değerli mücevherdidir. Yine folattan da zengin içeriği kalp krizi ve inmelere neden olabilecek homosistein seviyelerini düşürmeye yarayarak ıspanağı kalp dostu bir besin haline dönüştürür.

İltihap önleyici olarak çalışır.

Astım, osteoartirit, osteoporoz ve römotoid artirit gibi iltihabi hastalıkları düzene sokabilen C, K vitaminleri ve beta karotenden zengindir. Yine içeriğindeki harika oranlardaki magnezyum ve riboflavin migren atakları azaltır.

Konsantrasyon yükseltmeye, beyin yaşlanmasının gecikmesine yardımcıdır

Antioksidanlardan zengin olan ıspanak beyin fonksiyonlarını hızlandırır, yaşlanmasını geciktirir, yüksek konsantrasyona destek verir. Yine E vitamininden zengin olduğundan hafıza kaybını önlemeye yarar.

Daha iyi görürsünüz

Şifa dostu ıspanak göz sağlığını korur, yaşa bağlı yıpranmaların önüne geçmeye destek verir. Ispanak kadar pazı ve brokoli de bu özellikler vardır. Öte yandan yumurta sarısı harika bir lutein kaynağıdır ve Türk mutfağının geleneksel ıspanaklı yumurtası göz sağlığını düşünenler için idealdir.

Demir bakımından çok zengindir.

Temel reisin yediği anda güç kazanması kadar etken olmasa da uzun vadede genel sağlık, demir depolarının desteklenmesi için faydalıdır.

Ispanağı mutfaklarda daha sık kullanmak için öneriler:

Lazanya katlarına birkaç yaprak ıspanak ekleyebilir, makarnanınızı sote ıspanakla karıştırabilir,çorbalarınıza ıspanak ekleyebilir,ıspanaklı ve sebzeli yumurtalar hazırlayıp ana yemek olarak tüketebilir,bazı meyve sularına katı meyve sıkacağından geçirilmiş ıspanak suyu katabilir,nohut, kuru fasulye, barbunya veya yeşil mercimeği ıspanakla pişirebilir, marul, göbekten sıkıldıysanız ıspanak yaprakları ve bebek ıspanaklardan oluşan bir salata hazırlayabilir, kavrulmuş fıstık ve kurutulmuş meyvelerle çeşnilendirebilirsiniz.

Peki faydalarını saymakla bitiremediğimiz Temel Reisin güç kaynağı ıspanağın güzel bir çorbasını yapmaya ne dersiniz.  
Güç Kaynağı Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Ispanak Çorbası Tarifi

Kremalı Ispanak Çorbası

Kremalı Ispanak Çorbası



Kremalı Ispanak Çorbası için Gerekli Malzemeler:
  • 1 demet ıspanak 
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 1 paket krema (200ml)
  • Sıvı yağ ve tuz

Kremalı Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Ispanak Çorbası Tarifi 

İnce ince doğradığınız soğanı sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. İyice yıkayıp ince ince doğradığınız ıspanakları ilave edin ve kavurmaya devam edin. Ispanaklar iyice kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı tepeleme unu ilave edin, un kokusu gidene kadar kavurun. Süt, su ve tuzu ilave edin, çorbayı kıvam alana kadar kaynatın. Pişen çorbanıza kremayı ilave edip bir taşım daha kaynatın. Artık çorbanız servise hazırdır. Çorbanızı kızarmış ekmek parçaları yada kavrulmuş fıstıkla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun,




31 Mayıs 2012 Perşembe

Dengeli ve Doğru Beslenmenin Önemi


Dengeli ve Doğru Beslenmenin Önemi

Nasıl Dengeli Besleniriz?

Sağlıklı Beslenme nedir?


Beslenme büyüme ve gelişmeyi sağlayan, sağlık ve canlılık veren, faaliyet kabiliyetini artıran, yaşamın sürdürebilmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. İnsanların temel ihtiyaçlarının başında gelir. Beslenme karın doyurmak değil; vücudun ihtiyacı olan besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak almaktır. 

Sağlıklı Beslenme



Hayatımızda bu kadar önemli yer tutan beslenme, çağımızda bir çok ülkenin sorunu haline gelmiştir. Zamanımızda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan beslenme, bir çok uzmanın meşgul olduğu, birçok kuruluşun uğraştığı, kişilerin ilgilendiği hayati bir konudur. 

Bireyin ailenin ve toplumun birinci amacı sağlıklı ve üretken olmaktır. Sağlıklı ve üretken olmanın simgesi bedenen, aklen ve ruhen, sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesidir. 

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının normal beslenen toplumlardan on kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu toplumlarda çocuk büyüme hızının daha yavaş olduğunu göstermektedir. Yetersiz beslenme sadece fiziksel gelişmeyi değil, zekayı da etkiler. Kalp damar hastalıkları yanlış ve dengesiz beslenmede birinci derece de risk oluşturmaktadır. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarının sık görülmesi ve uzun sürmesi beslenmeye bağlıdır. Dengesiz beslenme İşçi sağlığını da etkiler, yetersiz ve dengesiz beslenen işçiler de enerjiye bağlı olarak iş verimi düşer. Vücut direnci azaldığı için sık hastalanır, iş kazaları artar ve iş verimi düşer. Hızlı büyüme döneminde yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar arasında zeka geriliği gösterenlerin oranı oldukça yüksektir. Hamile ve emzikli kadınlarda yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğum, doğum ağırlığı, düşük bebek doğmasına neden olur. 

Vücut direnci azaldığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır. Kronik ishaller, solunum yolu hastalıkları sık görülür. Bu olumsuzlukların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Günümüz insanları sağlıklı ve uzun yaşamak, yaşam kalitesini artırmak amacı ile yeterli, dengeli ve doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunun bilincine varmıştır. Bu durum beslenme ve yemek pişirme alışkanlıklarında  bilgi ve beceri birikiminin önemini ortaya koymuştur. 


Sağlığın korunması, büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için gerekli olan enerji ile besin öğelerinin, yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve özel duruma göre ihtiyaç kadar alınmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Yeterli beslenmede ekonomiklik ve kalite ön planda olmalıdır. Her öğünde mutlaka dört besin grubundan alınmalıdır. (Et ve et ürünleri, süt ve türevleri, sebze ve meyveler, tahıllar) 

Dengeli Beslenme




Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için; 

  • Beslenmede yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, özel durum ( hamilelik, hastalık v.b.) göz önünde bulundurulmalı,
  • Bireysel ihtiyacı karşılayacak miktar ve kalitede besin, bir gün boyunca öğünlere paylaştırılarak düzenli olarak tüketilmeli,
  • Besinler beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalı,
  • Ekonomik, taze ve mümkün olduğunca doğal besinler tercih edilmelidir. 
  • Yeterli ve dengeli beslenmemizi etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar da ; 
  • Besin üretimi, dağıtımı ve teknolojisinde yetersizlik ve düzensizlikler,
  • Satın alma gücünün yetersizliği,
  • Kültürel etmenler ve eğitim yetersizliği,
  • Aile kalabalığı,
  • Çevre koşullarının sağlık kurallarına uygun olmayışıdır. 

Vücudumuzun tüm işlevleri için gereken besinleri alırken, bunların yeterli ve dengeli olmasına özen göstermeliyiz. Besinlerin yanlış hazırlanması, dengesiz tüketilmesi, günlük öğünlerin atlanması beslenme açısından olumsuzdur. Bunun sonucu yetersiz ve dengesiz beslenme ortaya çıkar. 

Beslenme sorunlarının en önemli nedeni bireylerin bu konuda eğitimli olmamasıdır. Bireyler günlük tüketmeleri gereken yiyecek çeşidini, miktarını, öğün sayısını, özel durumlara göre ihtiyacı bilmeliler. Ayrıca yiyeceklerin çarşıdan alınıp tüketim aşamalarına kadar geçen sürede dikkat etmeleri gereken yolları bilirler ve bilinçli insanlar olurlarsa sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.

Mutfaktaki yolculuğumuza beslenme konusunda daha bilinçli bireyler olarak devam etme dileği ile sevgilerimi sunuyorum. 






23 Mayıs 2012 Çarşamba

Pratik Un Helvası


Pratik Un Helvası Tarifi

Pratik Un Helvası Nasıl Yapılır?

Pratik Un Helvası

Mübarek üç aylar girdi. Yarın da Regaip Kandili..Ev hanımları da kandilde yapmak için değişik helva tarifleri aramaya başlamışlardır. Bende size basit ama güzel bir un helvası tarifi vermek istiyorum. Bu pratik un helvasını kayınvalidemden öğrendim. Hem çok pratik hem de çok güzel bir helva. Canınız tatlı bir şeyler bile isteğinde bile çok çabuk yapacağınız bir tarif. Üstelik sıvı yağla.....


Pratik Un Helvası



Pratik Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 1 Sb. Sıvıyağ
  • 3 Sb. Su
  • 3 Sb. Un
  • 3 Sb. Şeker

Pratik Un Helvası Nasıl Yapılır?


Pratik Un Helvası Tarifi

Sıvı yağda 3 bardak unu renk alana kadar kavurun. 3 bardak suyu ilave edin ve kısık ateşte unun suyu tamamen çekmesini sağlayın.3 bardak şekeri ilave edin karıştırın ve ocağı söndürün. 5-10 dk dinlendirdikten sonra kaşıkla yada elinizle şekil verip servis yapın..



Afiyet olsun.