17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.hepsinefis.com

1. Hafta Menüsü

http://www.hepsinefis.com/2013/07/sihirli-eller.html#more

Çanak Köfte ve Karpuz Sorbe / Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor -1-

Çanak Köfte 
Karpuz Sorbe

Ramazan Mutfaklarına sihirli eller dokunuyor yarışmasının birinci haftası için çanak köfte ve karpuz sorbe tarifimizle katıldık. 

çanak köfte


Çanak Köfte Malzemeleri

  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
  • 1 yumurta akı
  • ½ demet maydanoz (kıyılmış)
  • 2 dilim ekmek içi (robotta çekilmiş)
  • 1 yumurta akı
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Kimyon
  • Kekik


Sos için
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Tuz
  • Kimyon
  • Kekik
  • 1,5 su bardağı sıcak su


Köfte üzerine

  • 2 adet doğranmış patates (haşlanmış)
  • 2 adet doğranmış havuç (haşlanmış)
  • 1 çay bardağı kadar bezelye (haşlanmış)
  • Dil peyniri veya mozerella (dilimlenmiş)


Çanak Köfte Nasıl Yapılır

Fırını 200 derecede ısıtalım. Köfte için kıymaya malzemeleri ilave edip yoğuralım. Çanak şeklinde köfteler yapalım. Yüksek kenarlı bir fırın tepsisinde pişirme yapalım. Sos için küçük bir tencerede yağı kızdıralım. Soğanları atıp sarartalım. Unu da ekleyip kavuralım. Salçayı da ekledikten sonra karıştırmaya devam edelim baharat ve suyu da koyduktan sonra kaynamaya bırakalım. Patates, havuç ve bezelyeyi karıştıralım. Köfte çanaklarının içine koyalım. Sosu köftelerin tabanını geçecek ama garnitürlere değmeyecek şekilde dökelim. Peynirleri de garnitürün üzerine koyup tekrar fırına koyalım. Peynirler eriyip üzeri kızarınca sıcak sıcak servis edelim. 

Afiyet Olsun.



karpuz sorbe

 

Karpuz Sorbesi Malzemeleri
  • 2 su bardağı karpuz püresi
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu


KarpuzSorbesi Nasıl Yapılır

Karpuzun kabuğunu soyalım çekirdeklerini çıkarıp robottan geçirelim. Suyu ve şekeri tencereye koyup ara sıra karıştırarak kaynatalım. Şeker eriyince birkaç dakika daha kaynatıp ocağı söndürelim ve soğumaya bırakalım. Şurup soğuyunca karpuz püresi ve limon suyunu ekleyerek karıştıralım. Karışımı metal bir kaba koyup derin dondurucuya koyalım ve yarım saatte bir karıştırarak dört saat kadar donmaya bırakalım. Kup bardaklarında nane yaprağıyla servis edelim. 

Afiyet Olsun.

2. Hafta Menüsü

http://www.hepsinefis.com/2013/07/sihirli-eller-2.html#more

Fırın Poşetinde Mantarlı Tavuk Dolması ve Yoğurtlu Semizotu Salatası / Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor -2-

Fırın Poşetinde Mantarlı Tavuk Dolması
Yoğurtlu Semizotu Salatası

Ramazan Mutfaklarına sihirli eller dokunuyor yarışmasının ikinci haftası için fırın poşetinde mantarlı tavuk dolması ve yoğurtlu semizotu salatası tarifimizle katıldık.
mantarlı tavuk

Fırın Poşetinde Mantarlı Tavuk Dolması

Fırın Poşetinde Mantarlı Tavuk Dolması Malzemeleri
  • 1 adet bütün tavuk ( 1,5- 2 kg arası)
  • 350 gr taze mantar
  • 10 adet arpacık soğan
  • 8 diş sarımsak
  • 1 sap taze biberiye
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığının ucu ile köri
  • Yarım limonu suyu
  • Deniz Tuzu
  • 1 tatlı kaşığı un


Fırın Poşetinde Mantarlı Tavuk Dolması Nasıl Yapılır
Fırını 200°C de ısıtalım. Tavuğu iyice yıkayıp karabiber, tuz, köri ve limonsuyu ile ovalım. Büyük boy fırın poşetinin içine unu koyduktan sonra poşeti sallayarak unun poşetin her tarafına sıvanmasını sağlayalım.
Arpacık soğan, sarımsak, biberiye ve kekiği tavuğun karın boşluğuna yerleştirelim. Tavuğun karın boşluğuna mantarları dolduralım. Tavuğu poşetin içine yerleştirelim. Mantar artar ise poşetin boşluklarına koyalım. Poşetin ağzını sıkıca bağlayalım ve iğne ile üste gelen tarafından 2-3 yerinden delelim. Fırın ızgarasına yerleştirdikten sonra fırının orta katına sürelim. İlk 20 dakika 200 derecede daha sonra 160 dereceye düşürerek bir buçuk saat pişirelim. Afiyet Olsun.

Yoğurtlu Semizotu Salatası



semizotu cacık


Yoğurtlu Semizotu Salatası Malzemeleri
  • 1 demet semizotu yaprakları (yıkanmış, temizlenmiş)
  • 4 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • Sarımsak (dövülmüş)
  • Pul biber
  • Tuz
  • Sızma zeytinyağı

Yoğurtlu Semizotu Salatası Nasıl Yapılır
Yoğurdu biraz suyla hafifçe inceltelim. Mayonez, tuz ve sarımsağı ilave edelim. Semizotu yaprakları ile yoğurdu karıştıralım. Servis tabağına alalım. Üzerine pul biber serpip, zeytinyağı gezdirelim. Afiyet Olsun.


3. Hafta Menüsü

http://www.hepsinefis.com/2013/07/antakya-tepsi-kebab-ve-harire-ramazan.html#more

Antakya Tepsi Kebabı ve Harire / Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor -3-

Antakya Tepsi Kebabı
Harire

Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor Yarışmasının üçüncü haftasında Antakya Tepsi Kebabı ve Harire tariflerimizle katıldık.

tepsi kebabı



Antakya Tepsi Kebabı İçin Malzemeler:
  • 1 kg kıyma (dana ve kuzu  karışık)
  • 3 adet kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 demet maydanoz (yıkanmış, ince kıyılmış)
  • 1 demet taze nane (yıkanmış, ince kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Üzeri İçin:
  • 4 adet yeşil biber (çekirdekleri çıkarılmış, ikiye bölünmüş)
  • 3 adet domates (dilimlenmiş)
  • 1 çay bardağı su


Antakya tepsi kebabı fırına girmeye hazır
Fırını 180 derecede ısıtalım.
Kuru soğanları pirinç tanesi kadar küçük doğrayalım. Sarımsakları bıçakla ince kıyalım. Bir kaba kıymayı koyalım.1 adet kapya biberin çekirdeklerini çıkaralım, yıkayalım ve çok küçük doğrayalım. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyalım ve küçük doğrayalım. Nane ve maydanozu yıkayıp, temizleyip ince doğrayalım. Hazırladığımız sebzeleri kıymaya ilave edelim. Salçayı ve baharatları da ilave ettikten sonra iyice yoğuralım. Kıymayı fırın tepsisine bir parmak kalınlığına gelecek şekilde bastırarak yayalım. Üzeri için 4 adet yeşil biberi yıkayalım, çekirdeklerini çıkaralım ve ikiye bölelim. 3 adet domatesi de yıkayıp dilimleyelim. Biber domatesleri tepsinin üzerine dizelim.Bir çay bardağı suyu gezdirip tepsiyi fırına sürelim ve yirmi dakika kadar pişirelim. Dilimleyerek servis yapalım.Afiyet  Olsun.


Harire için malzemeler
  • 1 litre süt (1 çay bardağı ayıralım)
  • 6 çorba kaşığı toz şeker
  • 6 çorba kaşığı üzüm pekmezi
  • 2 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 4 çorba kaşığı ceviz (irice dövülmüş)




Bir tencerede sütle şekeri kaynatalım. Bir kasede 2 çorba kaşığı buğday nişastasını bir çay bardağı sütle karıştıralım. Sütle şeker kaynamaya başlayınca pekmezi ilave edelim.
Tarçını da ilave ettikten sonra kasede sütle sulandırdığımız nişastayı yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. Karışım tekrar kaynamaya başlayınca cevizi ilave edelim. Bir kaç dakika daha karıştırarak kaynatalım. Soğumadan kaselere alalım. Ilıdıktan sonra üzerini cevizle süsleyelim. Soğuk servis yapalım. Harire yaparken ceviz yerine badem de kullanabilirsiniz.

 Afiyet Olsun.


4. Hafta Menüsü


http://www.hepsinefis.com/2013/08/sihirli-eller-4.html

Yufka Çanağında Soya Soslu Tavuk ve Beyaz Çikolatalı Taze İncir Tatlısı / Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor -4-

Yufka Çanağında Soya Soslu Tavuk

Beyaz Çikolatalı Taze İncir Tatlısı

Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor Yarışmasının dördüncü haftasında Yufka Çanağında Soya Soslu Tavuk ve Beyaz Çikolatalı Taze İncir Tatlısı tariflerimizle katıldık.

Yufka Çanağında Soya Soslu Tavuk Tarifi



Yufka Çanağında Soya Soslu Tavuk İçin Malzemeler
  • 1 adet hazır yufka (4-6 adet çanak için)
  • Kızartma yağı
  • 500 gr piliç göğsü (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 adet kuru soğan (elma dilimi şeklinde sekize bölünmüş)
  • 2 adet domates (kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve iri doğranmış)
  • 2 adet yeşil biber (çekirdekleri çıkarılmış, julyen doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı soya sosu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak ezilerek tüm bırakılmış
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Kekik
  • biberiye

Yufka Çanağı Nasıl Yapılır


Yufkaları üst üste koyarak bir tabak yardımıyla yuvarlak olarak keselim (çapı 15-20 cm arası) Derin kızartma tenceresinde yağı kızdıralım. Daire şeklinde kesilen yufkayı kızgın yağa düz bir şekilde yerleştirerek tam ortasından bir kepçe ile kızarana kadar bastıralım. Kızartma anında kepçenin sapı fazlaca ısınıyor kepçeyi tutacak veya havluyla tutalım. Bir tabağa kağıt havlu serelim ve kızarmış çanakları üzerine koyup fazla yağını aldıralım. Kasenin tabanının oval değil de düz olmasını isterseniz düz tabanlı bir cezvede kullanılabilir. Çanakların yağsız olmasını istiyorsanız bu yufkaları fırına dayanıklı bir kaseye kasenin şeklini alacak şekilde yerleştirerek fırınlayarak da yapabilirsiniz.

Soya Soslu Tavuk Nasıl Yapılır


Vok tavaya iki çorba kaşığı zeytinyağını koyalım. Soğanları ilave edelim ve soğanlar pembeleşince piliçleri ve biberleri ilave edelim. Hepsini birlikte sotelemeye devam edelim. Piliçlerin pişmesine yakın domatesleri ilave edelim. Piliçler de pişince baharatları ve soya sosunu koyup bir iki dakika daha karıştırarak pişirelim. Soya sosu tuzlu olduğu için tuz kullanmadık.  Yufka çanaklarını servis tabağına alalım ve soya soslu pilici çanaklara pay edip servis edelim.

Beyaz Çikolatalı Taze İncir Tatlısı Tarifi




Beyaz Çikolatalı Taze İncir Tatlısı İçin Malzemeler
  • 8-10 adet taze incir
  • 2 su bardağı süt (500 ml)
  • 1 paket beyaz çikolatalı sos
  • 1 paket beyaz çikolata (80 gr)
  • Ceviz içi







İncirleri bütün olarak soyup servis tabağına dizelim. Beyaz çikolatayı parçalara ayıralım. Bir tencereye 500 ml sütü koyalım. Üzerine beyaz çikolatalı sos karışımını ilave edelim. Sos kaynamaya başlayınca beyaz çikolataları ilave edip karıştıralım ve sosun içinde eritelim. Sos ılıyınca her bir incirin üzerine 
beyaz çikolata sosu dökelim ve ceviz içiyle süsleyelim. Buzdolabında beş altı saat bekletip servis yapalım. 

Afiyet Olsun.





www.mortencere.blogspot.com

1. Hafta Menüsü




SAFRANLI PİLAV EŞLİĞİNDE FISTIKLI KÖTE


Malzeme
  • 4 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı kuş üzümü (sıcak suda bekletilmiş, şişmiş)
  • 1 tatlı kaşığı safran
  • 1 kilo mantar
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 15-20 dal doğranmış dereotu
  • 6 su bardağı sıcak su
  • Tuz - karabiber

 Yapılışı

1-Pirinçler tuzlu sıcak suda 30 dk bekletilir ve sonra iyice yıkanır
2-Tencereye  tereyağı ve sıvı yağ konup eritilir
3-Yıkanıp  iyice süzülen pirinçler yağda  kavrulur.
4-2-3 dakika kavurduktan sonra safran, tuz ve karabiber eklenir
5-Soyup doğranmış mantarlar ve kuş üzüm de ilave edilir.
6-1-2 dakika daha kavurup sıcak suyu ilave edilir ve tencerenin kapağını kapatıp.
Suyunu çekene kadar pişirilir.
7-10 dakika kadar demlendirdikten sonra karıştırılır
8-Doğranmış dereotlarını ilave edip tekrar karıştırın ve sıcak servis yapın.

Not: mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun
5 dakika bekletin





KEŞKÜL

Malzeme 
  • 1 kilo süt
  • 200 gr şeker
  • 1/' su bardağı file badem
  • 1/2 su bardağı pirinç unu(su ile açılacak)
  • 1 vanilya
  • 1 yumurta sarısı


Yapılışı

1-Yumurta ve süt karıştırılır ve ocağın üzerine konur,  kaynara çıkınca şekeri ilave edilir
2-su ile açılan pirinç unu süzgeçten geçirerek tencereye aktarılır bademler eklenir
3-sürekli karıştırılarak 10 dk pişirilir.
4-sonra servis kaselerine paylaştırılır
Not:isteğe göre üzerine vişne sosu ve taneleriyle servis edilir


2. Hafta Menüsü





ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzeme
  • 10 adet enginar
  • 3 soğan
  • 2 tane havuç
  • bezelye 
  • 3 tane patates
  • ½  çay bardağı zetinyağı
  • 1 limon
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 limon      
  • 1 kaşık un
  • Tereotu



Hazırlanışı

1-Soğan yemeklik doğranıp tencerede biraz kavrulur
2-Sonra küp doğranmış havuç, patates ve bezelye katılır
3-Su-yağ-şeker-tuz-limon katılır
4-Enginarlar üzerine yerleştirilir ve ocağa konur kısık ateşte pişirilir
5-Piştikten sonra dere otu harçla karıştırılır
6-Enginarların içine doldurulup servis edilir..

Not: enginarlar kararmasın diye unlu limonlu suda bekletilir


 KADAYIFLI MUHALLEBİ 

Malzeme
  • 200 gr kadayıf
  • 1 fincan şeker
  • 100 gr ceviz içi
  • 100 gr tereyağı


Muhallebisi: 
  • 1 kg süt
  • 200 gr krema
  • 300 gr toz şeker
  • 300 gr un


 Yapılışı 

Muhallebisi:
önce bir tencere yağ,kadayıf,şeker ve ceviz kadayıflar karamel rengi alana kadar kavrulur
Süt,krema toz şeker,un bir tencerenin içinde sürekli karıştırılarak pişirilir
Kıvama gelince brander ile çırpılır.
Kalıbın altına kavrulan kadayıfın yarısı yayılır. üzerine pişen muhallebi dökülür.İki saat buzdolabında bekletilir

sonra dilimlenip  üzerine kalan kadayıflar serpilip servis yapılır..


3. Hafta Menüsü




 SİNKOTA
malzeme 
  • 1 kilo kabak
  • 1 kilo patates
  • 2-3 adet soğan
  • 3-4 diş sarmısak
  • tuz 
  • karabiber-nane-kırmızı toz biber-pul biber
  • 1/2 çay bardagı zeytinyağı
  • 500 gr yoğurt
  • tereotu
not: sebzeleri fazla kalın doğramayın 

yapılışı
1-soğanlar piyazlık doğranır. Arkasından sarımsaklarda ince kıyılır
2-diğer sebzeler ince cips kalınlığında verev doğranır.
3-zeytinyağı ve diğer tüm baharatlar tuz da dahil doğranan sebzelerle harmanlanır.
4- harmanlanan sebzeler fırın tepsisine yayılır ve 180-20 derecede pişirilir.
5-sebzeler servis tabagına alınıp ılınınca üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür
6-üzerine kıyılmış dereotu ve pul biberle süslenir

KIBRIS TATLISI

malzemeler

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı galeta unu 
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

şerbet
  • 4 su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker

yapılışı
  1. Önce şerbet yapılır, çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye su ve şekeri döküp 15-20 dakika daha kaynatılır. Şerbet hazır olunca altını kapatıp  soğuması için bekletilir.
  2. Kek için yumurta ve şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Yağlanmış bir tepsiye  dökülür.
  3. 170 derece fırında 30 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbetüzerine dökülür, soğuması için bekletilir. sonra servis edilir. 
not:  arzu edilirse  üzerine çırpılmış krem şanti sürlür


4. Hafta Menüsü




DALYAN KÖFTE

Malzeme

  • 1,5 Kg dana döş kıyma
  • Galeta unu
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy soğan rendelenmiş
  • 1 diş sarımsak rendelenmiş

İçi
  • 500 gr mantar
  • 250 gr rende kaşar
  • Mısır konserve

Sos
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 kaşık un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • Tuz, karabiber
  • Yeterince su

Püre
  • 1 kg patates
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tutam muskat, tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 yumurta

Yapılışı

1-Köftelik malzemelerin hepsi homojen bir şekilde yoğurulur
2-Havuç, yumurta ve bezelye haşlanır.
3-Tezgaha streç flım serilir Köfte hamuru üzerine yayılır . Ortasına doğranmış havuç, yumurta, bezelye konulur. streç yardımıyla rulo yapılır. Fırın tepsisine yerleştirilir.
4-160 derecede pişirilir. Rosto şeklinde kesilir.
5-Patatesler haşlanıp,püre haline getirilir. Süt, tereyağı, muskat, tuz ve karabiber eklenip hafif ateşte on dakika karıştırarak pişirilir.
6-Küçük bir tencereye biraz sıvı yağ ilave edilir. Un konulur ve kavrulur. Salça ve baharatlar eklenir. Bir su bardağı soğuk su ile açılır. Koyu bir sos elde edilir.
7-Servis tabağına önce sıcak püre yayılır. üzerine köfte dilimleri sıralanır. Köftelerin üzerine salça sos gezdirilerek maydanoz ve nane yaprakları ile süslenir. Sıcak servis yapılır…

NOT: Köfte fırına verildiğinde ısıyı kademeli olarak yükseltin yoksa üzerinde çatlaklar oluşur.


LİMONLU PUDİNG
Malzeme

  • 1kilo süt
  • 300 gr şeker
  • 3 kaşık mısır nişastası
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • bir tutam tuz
  • yarım su bardağı limon ve portakal suyu(yaklaşık 1 limon, yarım portakal suyu)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı
1-Tencereye  yumurta sarısı, nişasta, toz şeker, limon kabuğu rendesi ve tuz konur
yavaşça süt ekleyip iyice karıştırılır
2-Daha sonra tencereyi ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir.
3-Muhallebi kıvamına geldikten sonra yağını ve portakal suyunu koyup ocağımızı kapatıp.
Yağ eriyene kadar karıştırmaya devam edilir.
4-İnce delikli tel süzgeçten muhallebi süzülür.
not: Böylece limon kabukları süzgeçte kalmış oluyor ve muhallebimizi servis edeceğimiz kaselere pay ediyoruz.

Not: Soğuduktan sonra buzdolabında servis esnasına kadar muhafaza ediyoruz…