26 Aralık 2012 Çarşamba

Ekonomiye Kadın Gücü




Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "
Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.




ekonomiyekadiningucu

Bir bumads advertorial içeriğidir.

16 Aralık 2012 Pazar

Tahinli - Cevizli Çörek


Bugün Yuva Maya'nın yarışması için hazırlamış olduğum tahinli - cevizli çöreğimin tarifini uzun uğraşlardan sonra firmanın sayfasına yükleyebildim. Ve sıra sizlerle paylaşmaya geldi. 





Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 - 5  su bardağı kadar un


İç harcı için
  • 1.5 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı ceviz

Yapılışı ;

Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini kapatın ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 6'ya bölün. 




Hamurları ikişer gruplar halinde, servis tabağı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde, yarım cm. kalınlığında açın. İlk hamurun üzerine tahinden sürün. Şeker ve ceviz de serpin.




İkinci hamuru üzerine serin ve üzerine de tahini sürüp , şeker ve ceviz serpin.




Hamuru zarf şeklinde katlayın. Diğer hamur gruplarına da aynı işlemi uygulayın.





Katladığınız hamurları 20 dakika dinlendirip, altını ve üstünü hafifçe unlayıp, merdaneyle 7-8 mm. kalınlığında açın. Hamuru 6 veya 8 parçaya şeritler halinde kesin.




Her şeriti bir ucundan tutup kıvırın, uzatın ve kendi etrafında dolayın ve uç kısmını alta saklayın. 




Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine hafifçe bastırın. Eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı ile çöreklerin üzerini yağlayın. 




1 saat kadar tepside mayalanması için bekletin. Mayalanan çörekleri 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun...

7 Aralık 2012 Cuma

Haşhaşlı Gözleme


Börek, çörek, katmer, gözleme gibi hamur işlerinde sıvı yağ ile inceltilip hamura sürülerek kullanılan haşhaş kahvaltılarda bal ve pekmez ile karıştırılarak veya sade olarak ekmek üzerine sürülerek servis edilebilir. Eskiden daha  fazla kullanılırdı haşhaş ve haşhaş ezmesi. Haşhaşın ananeler ve büyüklerimizin tecrübe ve bilgilerine dayandırılan çeşitli faydalarını şöyle sıralayabiliriz.


  • Mide yanmalarını önlemektedir.(Reflü-Gastrit gibi sorunlara engel teşkil etmektedir.)
  • Emziren annelerimizde süt kanallarını açmakta ve sütü artırmaktadır.
  • Zindelik ve kuvvet verir.
  • Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Öksürük sorununu yumuşatmakta ve azalmasına fayda sağlamaktadır.
  • Ekstra olarak haşhaş yağının kolestrol oranı sıfır olarak bilinmektedir. Bu sebeble kalp damar rahatsızlığı olanlar için haşhaş yağı önerilmektedir.
  • Laksatiftir ve balıkyağı yerine kullanılır.
  • Mesane iltihabinda, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkla kullanılır.

Bu kadar yararı olan haşhaşı bende böreklerde, çöreklerde kullanmayı çok seviyorum. Haşhaşlı değişik tarifler denemenin yanında büyüklerimden öğrendiğim geleneksel yiyeceklerimizi yapmayı da çok seviyorum. Ve memleketim insanının vazgeçemediği ve günün her saatinde yemekten zevk aldığımız, haşhaşla müthiş bir lezzet haline gelen gözleme tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..




Malzemeler ;
  • 1 kilo un 
  • tuz 
  • haşhaş 
  • sıvıyağ 
  • yeteri kadar tuz

Hazırlanışı ; 
Un, tuz ve su ile yumuşak bir hamur elde edilir. Yarım saat dinlendirilir. Haşhaş sıvıyağla inceltilir. Bezelere ayrılan hamurlar oklavayla açılır. Açılan hamurlara haşhaş sürülerek rulo yapılır ve gül böreği gibi sarılır. Tüm bezeler açılıp haşhaşlandıktan sonra ilk hamurdan başlayarak servis tabağı büyüklüğünde açılarak sacda yada yağsız tavada pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet Olsun....

6 Aralık 2012 Perşembe

Mangirli Tekke Çorbası


Ben aslen Kütahyalı'yım ve yöresel yemeklerimizi yapmayı çok seviyorum. Bu soğuk kış günlerinde de sıcak sıcak yöresel çorbalar içimizi ısıtıyor. 

Birkaç gün önce karnıyarık yapmıştım ve biraz iç kalmıştı. Hem kalan içi değerlendirmek, hem de uzun süredir yapmadığım  bir çorba olan Tekke Çorbası yapayım dedim. Çorbada kullandığım mangirleri de kış hazırlığı olarak sıcak havalarda yapıp, kurutuyorum ve kış boyunca değişik çorbalarda kullanıyorum. Filizza ürünleri arasında mevcut. Mutlaka deneyin derim..




Malzemeler ;

Mangir hamuru için; 
  • Un
  • tuz
  • su  

Çorba için ; 
  • 100 gr. Kıyma 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 çay kaşığı biber salçası 
  • Kuru nane 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • 1 adet küçük soğan rendesi  


Yapılışı ;

Un, tuz ve su yoğrulur. Açılıp birer santimlik kareler halinde kesilip bekletilir. Diğer tarafta tencereye biraz yağ konup soğan kıyma ile kavrulur. Salça ilave edilir. Bir iki defa çevirdikten sonra sıcak su eklenir. Tuz, karabiber ve nane ilave edilir. Kaynamaya başlayınca hamurlar içine ilave edilir. Çorba kıvamına gelince ateşten alınır ve sıcak servis yapılır..


Afiyet Olsun.....


21 Kasım 2012 Çarşamba

Spiral Poğaça

Spiral Poğaça


Çok severek yaptığım poğaça tariflerinden biri oldu spiral poğaça.. Görüntüsüne bakarak zor olduğunu düşünmeyin. Yapımı hem kolay, hem de çok eğlenceli..Resimlerle anlattığım bu muhteşem lezzeti denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum..

Spiral Poğaça Nasıl Yapılır?
Spiral Poğaça Tarifi
Spiral Poğaça




Spiral Poğaça İçin Gerekli Malzemeler ;

Spiral Poğaça Hamuru için gerekli malzemeler ;
·         2 su bardağı süt
·         1 çay bardağı zeytinyağı
·         2 yumurta
·         1 yemek kaşığı şeker
·         1 tatlı kaşığı tuz
·         Aldığı kadar un
·         1.5 tatlı kaşığı instant maya

Spiral Poğaça Arasına sürmek için gerekli malzemeler;
·         200 gr. tereyağı

Spiral Poğaça İç malzemesi için gerekli malzemeler;
·         Beyaz peynir veya lor peyniri
·         bir tutam maydanoz 

Spiral Poğaça Nasıl Yapılır?
Spiral Poğaça Tarifi


Sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 6 eşit parçaya bölün. Yarım saat kadar dinlendirin.



Her parçayı dikdörtgen şeklinde açmaya çalışın. Mümkün olduğunca inceltin. Tereyağını hafif eritin ve açtığınız ilk hamurun üzerini bolca tereyağından sürün. Aynı işlemi tekrarlayarak üç hamuru açıp üst üste koyun. Diğer üç hamura da aynı işlemi uygulayın.



Üst üste koyduğunuz üç hamurun önce karşılıklı kenarlarını, sonra diğer karşılıklı kenarlarını kapatıp zarf şekli verin.









Üzerlerini strech filmle kapatıp yarım saat buzdolabında dinlendirin. Dolaptan aldığınız ilk hamur gurubunu merdaneyle 6-7 mm. kalınlığında açın. Bıçakla bir parmak genişliğinde şeritler halinde kesin.



Her şeridi bir ucundan başlayıp rulo haline getirin. Uç kısmı üst-orta kısma bastırın.



Bütün şeritleri rulo yapınca, ilk yaptığınız rulodan başlayarak, merdane ile hafifçe açın.



İç malzemesinden ortasına koyup kenar kısımları ortada toplayın. Topladığınız kısmı alta getirip tepsiye dizin. Diğer üçlü hamur gurubuna da aynı işlemi uygulayın.




Üzerlerine kalan tereyağından sürün ve yarım saat kadar mayalanması için bekletin. Kabaran poğaçaları 180 derecelik soğuk fırına verip kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun...





Yöresel Lezzet Mercimekli Bükme

Yöresel Lezzet Mercimekli Bükme

Yöresel bir lezzet olan Afyon Mercimekli Bükme tarifini paylaşmak istiyorum. Yapılması zor gibi gözükse de, aslında oldukça kolay vede lezzeti ile büyüleyen çıtır çıtır bir börek. Lafı uzatmaya gerek var mı??

Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi
Mercimekli Bükme




Mercimekli Bükme İçin Gerekli Malzemeler ;

Mercimekli Bükme Hamuru için gerekli malzemeler ;
·         2 su bardağı süt
·         1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
·         1 türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi
·         Alabildiği kadar un
·         tuz
·         250 gr tereyağı

Mercimekli Bükme Üzeri için gerekli malzemeler ; 
·         2 yemek kaşığı yoğurt
·         2 yemek kaşığı sıvıyağ

Mercimekli Bükme İç Harcı İçin gerekli malzemeler;
·         200 gr yeşil mercimek
·         1 küçük soğan
·         tuz
·         1 çorba kaşığı sıvıyağ

Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi

Mercimeği yıkayıp tencereye alın üstünü 3 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın. Suyu azalırsa ilave edebilirsiniz. Mercimekler yumuşayınca suyunu süzün. Soğanı ince ince doğrayın. 1 çorba kaşığı sıvıyağda soğanları kavurun, mercimekleri ilave edin kavurmaya devam edin. Tuz ekleyin ve ocağı kapatın. Hamuru için süt, sıvıyağ, sirke ve tuzu yoğurma kabına alın ve karıştırın. Üstüne alabildiği kadar un ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru dört bezeye bölün ve üzerini örterek dinlenmeye bırakın. 




Öncelikle tereyağı eritin. Dinlendirdiğiniz hamurları açabildiğiniz kadar inceltin. Açtığınız ilk yufkayı serin ve tereyağı ile bolca yağlayın. İkinci yufkayı açıp ilk yufkanın üzerine serin tekrar yağlayın. Aynı işlemi tekrarlayarak üçüncü ve dördüncü yufkaları da açıp yağlayın. Eğer büyük yufka açamam diyorsanız hamuru ilk başta sekiz bezeye ayırıp, dörderlik iki parti halinde yapabilirsiniz.


Açıp üst üste koyduğunuz yufkaları kenarları birbirinin üstüne fazla gelmeden zarf şeklinde katlayın. Sonuçta büyükçe bir kare oluşacak. 




Tereyağının donması için yarım saat bekletin. Eğer tek parti halinde açtıysanız 30, iki parti halinde açtıysanız 16 eşit parçaya kesin.


Her parçayı merdaneyle tekrar açın ortasına mercimekli harç koyun ve rulo şeklinde kapatıp, hamurun birleşme noktası alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yoğurt ve sıvıyağı karıştırın, böreklerin üstüne fırçayla sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Dilerseniz böreklerin üzerine sıvıyağ ve su karışımı da sürebilirsiniz. 


Afiyet Olsun....





Mayalı İstiridye Börek

Mayalı İstiridye Börek

Son günlerde böreklere takmış bulunmaktayım.Sürekli yufka açıp börek yapasım.var..Ve farkettim ki; resimleri paylaşıp, bir türlü tarifleri yazmaya vakit bulamadım. Ve sevgili arkadaşım  Müge için yaptığım mayalı istiridye böreklerin yapımını paylaşmak istiyorum.




Mayalı İstiridye Börek Nasıl Yapılır?
Mayalı İstiridye Börek Tarifi
Mayalı İstiridye Börek

Mayalı İstiridye Börek İçin Gerekli Malzemeler ;

Mayalı İstiridye Börek Hamuru için gerekli malzemeler;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Mayalı İstiridye Börek Üzeri için gerekli malzemeler;
  • Tereyağ
Mayalı İstiridye Börek İç Malzemesi için gerekli malzemeler;
  • Kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • İsteğe bağlı karabiber, pul biber
  • tuz
  • 1 kaşık sıvıyağ
Mayalı İstiridye Börek Nasıl Yapılır?

Mayalı İstiridye Börek Tarifi:


Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alarak yumuşak bir hamuryoğurun. Hamurunuzu 12 eşit parçaya bölüp, üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Diğer tarafta soğanı ince ince doğrayalım. 1 kaşık yağ ile kavurmaya başlayalım ve kıymayı ilave edelim. Kıymamız kavrulunca soğuması için bir kenara bırakalım.




Mayalanan hamurlarımızı  tabak büyüklüğünde açıp aralarını yağlayarak altılı gruplar halinde üst üste dizin. En üstteki hamura yağ sürmeyin.




Üst üste koyduğumuz hamurların üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirin. Öncelikle  ilk açtığımız  hamur grubunu, sonra diğerini  6-7 mm. kalınlığında açıp bir ucundan başlayarak sıkıca rulo yapın.






Rulo haline getirdiğimiz hamuru 2 parmak kalınlığında dilimlere kesin. Her dilimi merdaneyle hafifçe açıp ortasına hazırladığımız kıymalı içten koyun.




İki ucu üstüste gelecek şekilde ağız kısmına hafifçe bastırarak kapatıp tepsiye dizin. Üzerlerine tereyağı sürün. Tepside yarım saat kadar beklettiğiniz poğaçalarımızı 175 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun....




18 Kasım 2012 Pazar

Ispanaklı Ekmek

Ispanaklı Ekmek

Eşim Malatyalı ve onların geleneksel bir yiyeceğidir ıspanaklı ekmek. Ispanaklı ekmek dediğime bakmayın, o geleneksel adı. Bir çeşit gözlemeye benzer şekil olarak. Evde ıspanaklı ekmek yapılacağı zaman şenlik vardır. Biri yufkayı açar, biri saçta pişirir, biri pişen ekmeklere tereyağ sürer.

Bende bu sabah erken kalktım ve evde kalan malzemeleri değerlendirmek istedim..Normalde ıspanaklı ekmeğin hamuru un, su ve tuzla yapılan klasik bir hamurdur. Ama ben bayatlayan ekmekleri değerlendirmek için sıkma ve lavaş yaparken kullandığım tarifi kullanmak istedim.

Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?



Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Ekmek Tarifi
Ispanaklı Ekmek

Ispanaklı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler ;
Ispanaklı Ekmek Hamuru için Gerekli Malzemeler ;
  • 250 gr rondoda çekilmiş ekmek içi
  • 4 su bardağı un 
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar su
Ispanaklı Ekmek İç Malzemesi İçin Gerekli Malzemeler ;
  • Ispanak yaprağı (çiğden kullanılacak)
  • 250 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • tuz
Üzerine sürmek için tereyağı

Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Ekmek Tarifi

Bir kabın içinde rondodan çekilmiş ekmek içlerini, un ve tuzu harmanlayın. Zeytinyağını ilave edin ve suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurun dinlenmesi için üzerine nemli bir bez örtün. Önce ıspanak yapraklarımızı elimizle parçalayalım. Diğer tarafta soğanımızı ince ince doğrayalım ve 1 kaşık yağ ile kavurmaya başlayalım, içine kıymayı ilave edelim. Tuzunu katalım. Kavrulunca ocağımızı kapatalım. İyice kavrulan kıymamızı ıspanak yapraklarımıza ilave edelim. Dinlenen hamurumuzu küçük küçük bezelere ayıralım ve merdane ile  tabak büyüklüğünde açalım. açtığımız hamurun yarısına ıspanaklı, kıymalı harcımızı koyup kapatalım. Kenar kısımlarının yapışması ve güzel görünmesi için herhangi bir kapak yada tabak yardımı ile keselim. Bu şekilde hazırlanan hamurlarımızı saç yada yağsız tavada arkalı önlü pişirelim ve sıcakken üzerine tereyağ sürelim.


Not : Ispanaklı ekmeklerimizi açılan hamura tahin sürüp, içine sadece ıspanak koyarakta hazırlayabilirsiniz. 

Günün her anında yiyebileceğiniz ıspanaklı ekmeklerimiz hazır. 

Afiyet Olsun....