29 Nisan 2015 Çarşamba

Redmond RMC-M4502E ile Mantar Soslu Buharda Somon



Redmond RMC-M4502E ile Mantar Soslu Buharda Somon

Düzenli bir beslenme  ve vücudumuzun sağlığını devam ettirebilmesi için haftada minimum iki kez balık tüketmek gerekmektedir. Mevsimlere hatta havanın durumuna göre denizlerimizden çıkan bir çok farklı balık türü soframıza renk katmaktadır. Bu balık türlerinden bir tanesi olan somon balığı yavaş yavaş ülkemizde de tüketim sıklığı bakımından alışık olduğumuz hamsi, çinekop, lüfer gibi balıkların yanında kendisine yer bulabilmektedir. Son zamanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda aslında somon balığının ne kadar faydalı olduğunu ve sık sık tüketilmesi gerektiğini bizlere göstermiştir.


Somon Balığı Nedir?



 
Somon balığı genellikle soğuk suyu seven ve eti pembe tonlarına yakın olan çok lezzetli bir balık türüdür. Hemen hemen her balıkta bulunan Omega-3 yağları bakımından da oldukça zengin olan bu balık bunun dışında bir çok mineral ve vitamin bakımından da zengindir. Bunun dışında fosfor, sodyum, B1 ve B2 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Somon balığı vücudun kendi kendine yapamadığı ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz bazı elzem maddeleride içerdiği için sağlığımıza oldukça faydalıdır.


Somon Balığının Faydaları Nelerdir?


Beslenmenize mutlaka dahil etmeniz gereken bu balığın bir çok  faydası vardır. Amerika’da gerçekleştirilen bir takım araştırmalar neticesinde haftada en az iki defa somon, sardunya veya ton balığı çeşitlerinden bir tanesinin tüketilmesinin depresyona iyi geldiğini ortaya çıkarmıştır. Bunun dışında bu balıkların düzenli tüketimiyle birlikte ileri ki yaşlarda kalp hastalıkları riskini minimum seviyeye getirdiği de bilinmektedir. Kanser, astım ve artirit gibi son derece ciddi hastalıklarda da somon balığının destekleyici tedavi olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve insüline karşı vücudun tepkisini artırır Somon balığı omega-3 yağ asitleri ve amino asit içerdiği için, kuruluk ve göz yorgunluğunu önlemede yardımcı olur. Son araştırmalar somon ve uskumru gibi yağlı balıkları tüketen kadınların meme kanserine yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu göstermiştir.


Özellikle hamile olan bayanlarda bebeğin gelişimi için son derece faydalı olan Omega-3 yağ asidinin somon balığında çok fazla miktarda bulunmasından dolayı da beslenme programında eksik edilmemesi gereken bir besindir. İçerdiği yüksek protein, düşük yağ oranı ve vücut tarafından şeker emilimini kolaylaştırması kilo vermeyi sağlar. Sağlıklı, parlak bir cilde sahip için önemli olan kalsiyum, fosfor, demir, selenyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, B vitamini ve D vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin bir başka önemli sağlık yararı ise Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı olarak algıda düşüş gibi algı problemlerini önlemeye yardımcı olmasıdır.


Somon Balığı Nasıl Pişirilir?

 
Somon balığı içerdiği yoğun yağ dolayısıyla çok fazla kızartma yöntemiyle pişirilmeye uygun olmayan bir balık türüdür. Zaten kızartma hangi yemek çeşidinde olursa olsun besin yararlarının büyük bir bölümünü öldüren ve vücuda zararı olan bir pişirme yöntemidir. Bu yüzden hem lezzet hem de vücut sağlığımızı düşündüğümüz zaman balığın fırında, ızgarada veya buğulama şeklinde yapılması tavsiye edilmektedir. 


Redmond cok amaçlı pişiricilerde sağlık ön planda olduğu için bende bu faydalarını sıraladığım somonu buharda pişirmeyi tercih ettim. Multicooker ile pişirdiğim Mantar Soslu Buharda Somon tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.



KULLANILAN CİHAZ REDMOND RMC-M4502E

Redmond RMC-M4502





Mantar Soslu Buharda Somon Nasil Pişirilir?

Mantar Soslu Buharda Somon Tarifi

Mantar Soslu Buharda Somon


Mantar Soslu Buharda Somon Nasıl Pişirilir?




Mantar Soslu Buharda Somon İçin Gerekli Malzemeler

  • ·        Somon (biftek) – 300 gr
  • ·        Patates – 500 gr
  • ·        Mantar – 140 gr
  • ·        Soğan – 100 gr
  • ·        Krema – 200 ml
  • ·        Bitkisel Yağ – 50 ml
  • ·        Su – 500 ml
  • ·        Tuz (isteğe göre)
  • ·        Karabiber

Mantar Soslu Buharda Somon Nasıl Pişirilir?

Mantar Soslu Buharda Somon Tarifi

Somon parçasını yıkayın,  tuz  ve  baharatı  sürün.  Mantar,  soğan ve patatesleri 2 cm’lik küpler şeklinde kesin. Çok fonksiyonlu pişiricinin içine yağ dökün, mantar ve soğanı koyun, kapağı kapatın. Çalışma modunu MULTICOOK, sıcaklığı 100°С, pişirme süresini 15 dakika olarak ayarlayın ve «Start» tuşuna basınız. Çalışma modu bitmeden 3 dakika önce kapağı açıp krema, tuz ve baharatları ekleyin, karıştırın. Kapağı kapatın. Çalışma modu bitinceye kadar pişirin. «Cancel» tuşuna basınız. Hazır sosu ayrı  kaba  dökün. Çok fonksiyonlu pişiricinin içine su dökun, üstüne buharlı pişirici konteynerını koyun ve içine balığı ve patatesleri koyun. Kapağı kapatın. Çok fonksiyonlu pişiricinin çalışma modunu STEAM, malzeme tipini “Fısh”, pişirme süresini 20 dakika olarak ayarlayın ve «Start» tuşuna basınız. Çalışma modu bitinceye kadar pişirin. Hazır balığı sosla servis yapın.


Afiyet Olsun...



Mantar Soslu Buharda Somon







RMC-M4502 ileri çok yönlü mutfak aletleri tasarlayan Redmond tarafından sunulan bir başka yeniliktir. Cihaz en zorlu tüketicilerin gereksinimlerini karşılamak ve modern yaşam tarzının en üst düzeyine hitap edebilmek için hayata geçirilmiştir. Şık, kompakt ve pratik kullanımlı olmak ile beraber otomatik programları geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak, REDMOND RMC-M4502' ın en önemli özelliği "MULTI-COOK" isimli benzersiz bir program. "MULTI-COOK" ile pişirme süresini ve sıcaklığı kontrol ederek ve hayal edebileceğiniz herhangi bir yemeği hazırlayabilirsiniz! Multicooker REDMOND RMC-M4502 ile her gün menünüze ve diyet yemeklerinize yeni lezzetler katabilirsiniz. 






28 Nisan 2015 Salı

Pastane Poğaçası



Pastane Poğaçası

Eşim poğaça ve kek canavarıdır resmen. Her gün yapsam hayır demez. Poğaça ve kekin binbir türlüsü yapılır bizim evde. Pastane poğaçasıda denenmeyi bekleyen reçeteler arasındaydı. Önceki günde sevgili arkadaşım Bahar Erdoğan'ın blogunda da görünce hadi kalk Filiz ve dene dedim kendi kendime. Ve sonuç muhteşemdi..

Resim çekene kadar bir baktım ki eşim poğaçaları götürmeye başlamıştı. Kısa bir süre içinde de bir tane bile kalmadı..



Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?






Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?

Pastane Poğaçası Tarifi

Pastane Poğaçası



Pastane Poğaçası için Gerekli Malzemeler:
  • 2,5 Su bardağı beyaz un
  • 1 yumurta
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 15 gr (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
  • ¼ tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
  • 150 gram tereyağ, yumuşak
  • ¼ Su bardağı soğuk su

Pastane Poğaçası İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler:

İçine dilediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben yarısına peynir, yarısına kavurma koydum.

Pastane Poğaçası Üzeri İçin Gerekli Malzemeler:

1 yumurta sarısı
1 fiske şeker


Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?

Pastane Poğaçası Tarifi 


Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kaba alıp yaşmayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-dakika kadar yoğurun. Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğrukulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, mahlebi mikser kabına alın. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave edin ve 4-dakika kadar yoğurun. Bu süre sonunda hamurunuz kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır. Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp saat ılık bir yerde bekletin. 







Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-dakika kadar elinizle yoğurup 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun. 







Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun.








Hamuru resimdeki gibi iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarakkapatın. Gördüğünüz gibi elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor. 


Tepsi Mayası Nasıl Yapılır?






 Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakikakadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır) 


Pastane Poğaçası





Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun,


Not: Yapım aşaması resimleri www.40firinekmek.com sayfasından alınmıştır.