26 Aralık 2012 Çarşamba

Ekonomiye Kadın Gücü




Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "
Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.




ekonomiyekadiningucu

Bir bumads advertorial içeriğidir.

16 Aralık 2012 Pazar

Tahinli - Cevizli Çörek


Bugün Yuva Maya'nın yarışması için hazırlamış olduğum tahinli - cevizli çöreğimin tarifini uzun uğraşlardan sonra firmanın sayfasına yükleyebildim. Ve sıra sizlerle paylaşmaya geldi. 





Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 - 5  su bardağı kadar un


İç harcı için
  • 1.5 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı ceviz

Yapılışı ;

Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini kapatın ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 6'ya bölün. 




Hamurları ikişer gruplar halinde, servis tabağı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde, yarım cm. kalınlığında açın. İlk hamurun üzerine tahinden sürün. Şeker ve ceviz de serpin.




İkinci hamuru üzerine serin ve üzerine de tahini sürüp , şeker ve ceviz serpin.




Hamuru zarf şeklinde katlayın. Diğer hamur gruplarına da aynı işlemi uygulayın.





Katladığınız hamurları 20 dakika dinlendirip, altını ve üstünü hafifçe unlayıp, merdaneyle 7-8 mm. kalınlığında açın. Hamuru 6 veya 8 parçaya şeritler halinde kesin.




Her şeriti bir ucundan tutup kıvırın, uzatın ve kendi etrafında dolayın ve uç kısmını alta saklayın. 




Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine hafifçe bastırın. Eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı ile çöreklerin üzerini yağlayın. 




1 saat kadar tepside mayalanması için bekletin. Mayalanan çörekleri 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun...

7 Aralık 2012 Cuma

Haşhaşlı Gözleme


Börek, çörek, katmer, gözleme gibi hamur işlerinde sıvı yağ ile inceltilip hamura sürülerek kullanılan haşhaş kahvaltılarda bal ve pekmez ile karıştırılarak veya sade olarak ekmek üzerine sürülerek servis edilebilir. Eskiden daha  fazla kullanılırdı haşhaş ve haşhaş ezmesi. Haşhaşın ananeler ve büyüklerimizin tecrübe ve bilgilerine dayandırılan çeşitli faydalarını şöyle sıralayabiliriz.


  • Mide yanmalarını önlemektedir.(Reflü-Gastrit gibi sorunlara engel teşkil etmektedir.)
  • Emziren annelerimizde süt kanallarını açmakta ve sütü artırmaktadır.
  • Zindelik ve kuvvet verir.
  • Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Öksürük sorununu yumuşatmakta ve azalmasına fayda sağlamaktadır.
  • Ekstra olarak haşhaş yağının kolestrol oranı sıfır olarak bilinmektedir. Bu sebeble kalp damar rahatsızlığı olanlar için haşhaş yağı önerilmektedir.
  • Laksatiftir ve balıkyağı yerine kullanılır.
  • Mesane iltihabinda, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkla kullanılır.

Bu kadar yararı olan haşhaşı bende böreklerde, çöreklerde kullanmayı çok seviyorum. Haşhaşlı değişik tarifler denemenin yanında büyüklerimden öğrendiğim geleneksel yiyeceklerimizi yapmayı da çok seviyorum. Ve memleketim insanının vazgeçemediği ve günün her saatinde yemekten zevk aldığımız, haşhaşla müthiş bir lezzet haline gelen gözleme tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..




Malzemeler ;
  • 1 kilo un 
  • tuz 
  • haşhaş 
  • sıvıyağ 
  • yeteri kadar tuz

Hazırlanışı ; 
Un, tuz ve su ile yumuşak bir hamur elde edilir. Yarım saat dinlendirilir. Haşhaş sıvıyağla inceltilir. Bezelere ayrılan hamurlar oklavayla açılır. Açılan hamurlara haşhaş sürülerek rulo yapılır ve gül böreği gibi sarılır. Tüm bezeler açılıp haşhaşlandıktan sonra ilk hamurdan başlayarak servis tabağı büyüklüğünde açılarak sacda yada yağsız tavada pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet Olsun....

6 Aralık 2012 Perşembe

Mangirli Tekke Çorbası


Ben aslen Kütahyalı'yım ve yöresel yemeklerimizi yapmayı çok seviyorum. Bu soğuk kış günlerinde de sıcak sıcak yöresel çorbalar içimizi ısıtıyor. 

Birkaç gün önce karnıyarık yapmıştım ve biraz iç kalmıştı. Hem kalan içi değerlendirmek, hem de uzun süredir yapmadığım  bir çorba olan Tekke Çorbası yapayım dedim. Çorbada kullandığım mangirleri de kış hazırlığı olarak sıcak havalarda yapıp, kurutuyorum ve kış boyunca değişik çorbalarda kullanıyorum. Filizza ürünleri arasında mevcut. Mutlaka deneyin derim..




Malzemeler ;

Mangir hamuru için; 
  • Un
  • tuz
  • su  

Çorba için ; 
  • 100 gr. Kıyma 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 çay kaşığı biber salçası 
  • Kuru nane 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • 1 adet küçük soğan rendesi  


Yapılışı ;

Un, tuz ve su yoğrulur. Açılıp birer santimlik kareler halinde kesilip bekletilir. Diğer tarafta tencereye biraz yağ konup soğan kıyma ile kavrulur. Salça ilave edilir. Bir iki defa çevirdikten sonra sıcak su eklenir. Tuz, karabiber ve nane ilave edilir. Kaynamaya başlayınca hamurlar içine ilave edilir. Çorba kıvamına gelince ateşten alınır ve sıcak servis yapılır..


Afiyet Olsun.....