21 Kasım 2012 Çarşamba

Spiral Poğaça

Spiral Poğaça


Çok severek yaptığım poğaça tariflerinden biri oldu spiral poğaça.. Görüntüsüne bakarak zor olduğunu düşünmeyin. Yapımı hem kolay, hem de çok eğlenceli..Resimlerle anlattığım bu muhteşem lezzeti denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum..

Spiral Poğaça Nasıl Yapılır?
Spiral Poğaça Tarifi
Spiral Poğaça




Spiral Poğaça İçin Gerekli Malzemeler ;

Spiral Poğaça Hamuru için gerekli malzemeler ;
·         2 su bardağı süt
·         1 çay bardağı zeytinyağı
·         2 yumurta
·         1 yemek kaşığı şeker
·         1 tatlı kaşığı tuz
·         Aldığı kadar un
·         1.5 tatlı kaşığı instant maya

Spiral Poğaça Arasına sürmek için gerekli malzemeler;
·         200 gr. tereyağı

Spiral Poğaça İç malzemesi için gerekli malzemeler;
·         Beyaz peynir veya lor peyniri
·         bir tutam maydanoz 

Spiral Poğaça Nasıl Yapılır?
Spiral Poğaça Tarifi


Sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 6 eşit parçaya bölün. Yarım saat kadar dinlendirin.



Her parçayı dikdörtgen şeklinde açmaya çalışın. Mümkün olduğunca inceltin. Tereyağını hafif eritin ve açtığınız ilk hamurun üzerini bolca tereyağından sürün. Aynı işlemi tekrarlayarak üç hamuru açıp üst üste koyun. Diğer üç hamura da aynı işlemi uygulayın.



Üst üste koyduğunuz üç hamurun önce karşılıklı kenarlarını, sonra diğer karşılıklı kenarlarını kapatıp zarf şekli verin.









Üzerlerini strech filmle kapatıp yarım saat buzdolabında dinlendirin. Dolaptan aldığınız ilk hamur gurubunu merdaneyle 6-7 mm. kalınlığında açın. Bıçakla bir parmak genişliğinde şeritler halinde kesin.



Her şeridi bir ucundan başlayıp rulo haline getirin. Uç kısmı üst-orta kısma bastırın.



Bütün şeritleri rulo yapınca, ilk yaptığınız rulodan başlayarak, merdane ile hafifçe açın.



İç malzemesinden ortasına koyup kenar kısımları ortada toplayın. Topladığınız kısmı alta getirip tepsiye dizin. Diğer üçlü hamur gurubuna da aynı işlemi uygulayın.




Üzerlerine kalan tereyağından sürün ve yarım saat kadar mayalanması için bekletin. Kabaran poğaçaları 180 derecelik soğuk fırına verip kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun...





Yöresel Lezzet Mercimekli Bükme

Yöresel Lezzet Mercimekli Bükme

Yöresel bir lezzet olan Afyon Mercimekli Bükme tarifini paylaşmak istiyorum. Yapılması zor gibi gözükse de, aslında oldukça kolay vede lezzeti ile büyüleyen çıtır çıtır bir börek. Lafı uzatmaya gerek var mı??

Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi
Mercimekli Bükme




Mercimekli Bükme İçin Gerekli Malzemeler ;

Mercimekli Bükme Hamuru için gerekli malzemeler ;
·         2 su bardağı süt
·         1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
·         1 türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi
·         Alabildiği kadar un
·         tuz
·         250 gr tereyağı

Mercimekli Bükme Üzeri için gerekli malzemeler ; 
·         2 yemek kaşığı yoğurt
·         2 yemek kaşığı sıvıyağ

Mercimekli Bükme İç Harcı İçin gerekli malzemeler;
·         200 gr yeşil mercimek
·         1 küçük soğan
·         tuz
·         1 çorba kaşığı sıvıyağ

Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi

Mercimeği yıkayıp tencereye alın üstünü 3 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın. Suyu azalırsa ilave edebilirsiniz. Mercimekler yumuşayınca suyunu süzün. Soğanı ince ince doğrayın. 1 çorba kaşığı sıvıyağda soğanları kavurun, mercimekleri ilave edin kavurmaya devam edin. Tuz ekleyin ve ocağı kapatın. Hamuru için süt, sıvıyağ, sirke ve tuzu yoğurma kabına alın ve karıştırın. Üstüne alabildiği kadar un ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru dört bezeye bölün ve üzerini örterek dinlenmeye bırakın. 




Öncelikle tereyağı eritin. Dinlendirdiğiniz hamurları açabildiğiniz kadar inceltin. Açtığınız ilk yufkayı serin ve tereyağı ile bolca yağlayın. İkinci yufkayı açıp ilk yufkanın üzerine serin tekrar yağlayın. Aynı işlemi tekrarlayarak üçüncü ve dördüncü yufkaları da açıp yağlayın. Eğer büyük yufka açamam diyorsanız hamuru ilk başta sekiz bezeye ayırıp, dörderlik iki parti halinde yapabilirsiniz.


Açıp üst üste koyduğunuz yufkaları kenarları birbirinin üstüne fazla gelmeden zarf şeklinde katlayın. Sonuçta büyükçe bir kare oluşacak. 




Tereyağının donması için yarım saat bekletin. Eğer tek parti halinde açtıysanız 30, iki parti halinde açtıysanız 16 eşit parçaya kesin.


Her parçayı merdaneyle tekrar açın ortasına mercimekli harç koyun ve rulo şeklinde kapatıp, hamurun birleşme noktası alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yoğurt ve sıvıyağı karıştırın, böreklerin üstüne fırçayla sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Dilerseniz böreklerin üzerine sıvıyağ ve su karışımı da sürebilirsiniz. 


Afiyet Olsun....





Mayalı İstiridye Börek

Mayalı İstiridye Börek

Son günlerde böreklere takmış bulunmaktayım.Sürekli yufka açıp börek yapasım.var..Ve farkettim ki; resimleri paylaşıp, bir türlü tarifleri yazmaya vakit bulamadım. Ve sevgili arkadaşım  Müge için yaptığım mayalı istiridye böreklerin yapımını paylaşmak istiyorum.




Mayalı İstiridye Börek Nasıl Yapılır?
Mayalı İstiridye Börek Tarifi
Mayalı İstiridye Börek

Mayalı İstiridye Börek İçin Gerekli Malzemeler ;

Mayalı İstiridye Börek Hamuru için gerekli malzemeler;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Mayalı İstiridye Börek Üzeri için gerekli malzemeler;
  • Tereyağ
Mayalı İstiridye Börek İç Malzemesi için gerekli malzemeler;
  • Kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • İsteğe bağlı karabiber, pul biber
  • tuz
  • 1 kaşık sıvıyağ
Mayalı İstiridye Börek Nasıl Yapılır?

Mayalı İstiridye Börek Tarifi:


Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alarak yumuşak bir hamuryoğurun. Hamurunuzu 12 eşit parçaya bölüp, üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Diğer tarafta soğanı ince ince doğrayalım. 1 kaşık yağ ile kavurmaya başlayalım ve kıymayı ilave edelim. Kıymamız kavrulunca soğuması için bir kenara bırakalım.




Mayalanan hamurlarımızı  tabak büyüklüğünde açıp aralarını yağlayarak altılı gruplar halinde üst üste dizin. En üstteki hamura yağ sürmeyin.




Üst üste koyduğumuz hamurların üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirin. Öncelikle  ilk açtığımız  hamur grubunu, sonra diğerini  6-7 mm. kalınlığında açıp bir ucundan başlayarak sıkıca rulo yapın.






Rulo haline getirdiğimiz hamuru 2 parmak kalınlığında dilimlere kesin. Her dilimi merdaneyle hafifçe açıp ortasına hazırladığımız kıymalı içten koyun.




İki ucu üstüste gelecek şekilde ağız kısmına hafifçe bastırarak kapatıp tepsiye dizin. Üzerlerine tereyağı sürün. Tepside yarım saat kadar beklettiğiniz poğaçalarımızı 175 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun....




18 Kasım 2012 Pazar

Ispanaklı Ekmek

Ispanaklı Ekmek

Eşim Malatyalı ve onların geleneksel bir yiyeceğidir ıspanaklı ekmek. Ispanaklı ekmek dediğime bakmayın, o geleneksel adı. Bir çeşit gözlemeye benzer şekil olarak. Evde ıspanaklı ekmek yapılacağı zaman şenlik vardır. Biri yufkayı açar, biri saçta pişirir, biri pişen ekmeklere tereyağ sürer.

Bende bu sabah erken kalktım ve evde kalan malzemeleri değerlendirmek istedim..Normalde ıspanaklı ekmeğin hamuru un, su ve tuzla yapılan klasik bir hamurdur. Ama ben bayatlayan ekmekleri değerlendirmek için sıkma ve lavaş yaparken kullandığım tarifi kullanmak istedim.

Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?



Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Ekmek Tarifi
Ispanaklı Ekmek

Ispanaklı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler ;
Ispanaklı Ekmek Hamuru için Gerekli Malzemeler ;
  • 250 gr rondoda çekilmiş ekmek içi
  • 4 su bardağı un 
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar su
Ispanaklı Ekmek İç Malzemesi İçin Gerekli Malzemeler ;
  • Ispanak yaprağı (çiğden kullanılacak)
  • 250 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • tuz
Üzerine sürmek için tereyağı

Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Ekmek Tarifi

Bir kabın içinde rondodan çekilmiş ekmek içlerini, un ve tuzu harmanlayın. Zeytinyağını ilave edin ve suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurun dinlenmesi için üzerine nemli bir bez örtün. Önce ıspanak yapraklarımızı elimizle parçalayalım. Diğer tarafta soğanımızı ince ince doğrayalım ve 1 kaşık yağ ile kavurmaya başlayalım, içine kıymayı ilave edelim. Tuzunu katalım. Kavrulunca ocağımızı kapatalım. İyice kavrulan kıymamızı ıspanak yapraklarımıza ilave edelim. Dinlenen hamurumuzu küçük küçük bezelere ayıralım ve merdane ile  tabak büyüklüğünde açalım. açtığımız hamurun yarısına ıspanaklı, kıymalı harcımızı koyup kapatalım. Kenar kısımlarının yapışması ve güzel görünmesi için herhangi bir kapak yada tabak yardımı ile keselim. Bu şekilde hazırlanan hamurlarımızı saç yada yağsız tavada arkalı önlü pişirelim ve sıcakken üzerine tereyağ sürelim.


Not : Ispanaklı ekmeklerimizi açılan hamura tahin sürüp, içine sadece ıspanak koyarakta hazırlayabilirsiniz. 

Günün her anında yiyebileceğiniz ıspanaklı ekmeklerimiz hazır. 

Afiyet Olsun....






17 Kasım 2012 Cumartesi

Temel Ekmek Hamuru

Temel Ekmek Hamuru

Bayat ekmeklerin değerlendirilmesine ne kadar çok önem verdiğimi biliyorsunuz. Fakat ekmeğin değerlendirilmesi kadar ekmek yapımı da çok önemlidir. Ben yıllardır ekmeğimi kendim yapıyorum ve sizlere de bunu kesinlikle tavsiye ediyorum. Ekmek makinelerinin çıkması ile evde ekmek yapmak çok kolaylaştı ama ben saatlerce makineden çıkacak ekmeği beklemeyi sevmiyorum. Sizlere evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz temek ekmek tarifi vermek istiyorum. Bu ölçüyü değişik unlarla uygulayabilirsiniz. İster tam buğday unu, ister beyaz un (beyaz un pek önermediğimiz ama benimde arada vazgeçemediğim), ister kepekli un yada değişik un karışımları..Sadece kullanacağınız un çeşidine göre pişirme süresi değişecektir.

Ekmek Nasıl Yapılır?



Temel Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?
Temel Ekmek Hamuru Tarifi
Temel Ekmek Hamuru

Temel Ekmek Hamuru İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 4 su bardağı un (500 gr, un çeşidi tercihe kalmış)
  • 1 çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • aldığı kadar su (ılık)

Ekmek Tarifi




Ekmek Nasıl Yapılır?
Ekmek Tarifi

Önce yoğurma kabımıza unumuzu eleyerek koyalım, tuzu ilave edelim ve ortasını havuz gibi açalım. Sütü, şekerii zeytinyağ ve mayayı ekleyelim. Azar azar ılık su ekleyerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğuralım. Üzerini nemli bir bez yada kapakla kapatarak mayalanması için ılık bir yere koyalım. Eğer ortam sıcak ise ilk mayalanma için bir saat yeterlidir. Mayalanan hamurumuzu hafifçe unladığımız tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve ekmeğin içinde oluşan gazı çıkaralım. Bu arada pişireceğimiz kalıp yada tepsimizi çok hafif yaplayalım ve un serpelim. Unun fazlasını silkeyelim ve hamurumuzu pişireceğimiz kabımıza koyalım. Üzerine ıslak bez örterek yaklaşık olarak yarım saat kadar sıcak bir ortamda mayalanması için bırakalım. bu mayalanma işlemini 50 dereceye ısıtıp kapattığımız fırının içinde de yapabiliriz. İkinci defa mayalanmaya bıraktığımız ekmek hamurumuzu 200-220 dereceli fırında pişirelim. 

Fırından çıkardığımız ekmeğimizi soğuması için bir bir tel ızgaranın üzerine koyalım ve tamamen soğuyana kadar dilimlemeyelim. 

Kahvaltı veya yemeklerinizde tüketeceğiniz mis kokulu ev yapımı ekmeğimizi hazırlamak bu kadar kolay..


Afiyet Olsun