31 Mayıs 2012 Perşembe

Dengeli ve Doğru Beslenmenin Önemi


Dengeli ve Doğru Beslenmenin Önemi

Nasıl Dengeli Besleniriz?

Sağlıklı Beslenme nedir?


Beslenme büyüme ve gelişmeyi sağlayan, sağlık ve canlılık veren, faaliyet kabiliyetini artıran, yaşamın sürdürebilmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. İnsanların temel ihtiyaçlarının başında gelir. Beslenme karın doyurmak değil; vücudun ihtiyacı olan besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak almaktır. 

Sağlıklı Beslenme



Hayatımızda bu kadar önemli yer tutan beslenme, çağımızda bir çok ülkenin sorunu haline gelmiştir. Zamanımızda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan beslenme, bir çok uzmanın meşgul olduğu, birçok kuruluşun uğraştığı, kişilerin ilgilendiği hayati bir konudur. 

Bireyin ailenin ve toplumun birinci amacı sağlıklı ve üretken olmaktır. Sağlıklı ve üretken olmanın simgesi bedenen, aklen ve ruhen, sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesidir. 

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının normal beslenen toplumlardan on kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu toplumlarda çocuk büyüme hızının daha yavaş olduğunu göstermektedir. Yetersiz beslenme sadece fiziksel gelişmeyi değil, zekayı da etkiler. Kalp damar hastalıkları yanlış ve dengesiz beslenmede birinci derece de risk oluşturmaktadır. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarının sık görülmesi ve uzun sürmesi beslenmeye bağlıdır. Dengesiz beslenme İşçi sağlığını da etkiler, yetersiz ve dengesiz beslenen işçiler de enerjiye bağlı olarak iş verimi düşer. Vücut direnci azaldığı için sık hastalanır, iş kazaları artar ve iş verimi düşer. Hızlı büyüme döneminde yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar arasında zeka geriliği gösterenlerin oranı oldukça yüksektir. Hamile ve emzikli kadınlarda yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğum, doğum ağırlığı, düşük bebek doğmasına neden olur. 

Vücut direnci azaldığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır. Kronik ishaller, solunum yolu hastalıkları sık görülür. Bu olumsuzlukların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Günümüz insanları sağlıklı ve uzun yaşamak, yaşam kalitesini artırmak amacı ile yeterli, dengeli ve doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunun bilincine varmıştır. Bu durum beslenme ve yemek pişirme alışkanlıklarında  bilgi ve beceri birikiminin önemini ortaya koymuştur. 


Sağlığın korunması, büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için gerekli olan enerji ile besin öğelerinin, yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve özel duruma göre ihtiyaç kadar alınmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Yeterli beslenmede ekonomiklik ve kalite ön planda olmalıdır. Her öğünde mutlaka dört besin grubundan alınmalıdır. (Et ve et ürünleri, süt ve türevleri, sebze ve meyveler, tahıllar) 

Dengeli Beslenme




Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için; 

  • Beslenmede yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, özel durum ( hamilelik, hastalık v.b.) göz önünde bulundurulmalı,
  • Bireysel ihtiyacı karşılayacak miktar ve kalitede besin, bir gün boyunca öğünlere paylaştırılarak düzenli olarak tüketilmeli,
  • Besinler beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalı,
  • Ekonomik, taze ve mümkün olduğunca doğal besinler tercih edilmelidir. 
  • Yeterli ve dengeli beslenmemizi etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar da ; 
  • Besin üretimi, dağıtımı ve teknolojisinde yetersizlik ve düzensizlikler,
  • Satın alma gücünün yetersizliği,
  • Kültürel etmenler ve eğitim yetersizliği,
  • Aile kalabalığı,
  • Çevre koşullarının sağlık kurallarına uygun olmayışıdır. 

Vücudumuzun tüm işlevleri için gereken besinleri alırken, bunların yeterli ve dengeli olmasına özen göstermeliyiz. Besinlerin yanlış hazırlanması, dengesiz tüketilmesi, günlük öğünlerin atlanması beslenme açısından olumsuzdur. Bunun sonucu yetersiz ve dengesiz beslenme ortaya çıkar. 

Beslenme sorunlarının en önemli nedeni bireylerin bu konuda eğitimli olmamasıdır. Bireyler günlük tüketmeleri gereken yiyecek çeşidini, miktarını, öğün sayısını, özel durumlara göre ihtiyacı bilmeliler. Ayrıca yiyeceklerin çarşıdan alınıp tüketim aşamalarına kadar geçen sürede dikkat etmeleri gereken yolları bilirler ve bilinçli insanlar olurlarsa sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.

Mutfaktaki yolculuğumuza beslenme konusunda daha bilinçli bireyler olarak devam etme dileği ile sevgilerimi sunuyorum. 






23 Mayıs 2012 Çarşamba

Pratik Un Helvası


Pratik Un Helvası Tarifi

Pratik Un Helvası Nasıl Yapılır?

Pratik Un Helvası

Mübarek üç aylar girdi. Yarın da Regaip Kandili..Ev hanımları da kandilde yapmak için değişik helva tarifleri aramaya başlamışlardır. Bende size basit ama güzel bir un helvası tarifi vermek istiyorum. Bu pratik un helvasını kayınvalidemden öğrendim. Hem çok pratik hem de çok güzel bir helva. Canınız tatlı bir şeyler bile isteğinde bile çok çabuk yapacağınız bir tarif. Üstelik sıvı yağla.....


Pratik Un Helvası



Pratik Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 1 Sb. Sıvıyağ
  • 3 Sb. Su
  • 3 Sb. Un
  • 3 Sb. Şeker

Pratik Un Helvası Nasıl Yapılır?


Pratik Un Helvası Tarifi

Sıvı yağda 3 bardak unu renk alana kadar kavurun. 3 bardak suyu ilave edin ve kısık ateşte unun suyu tamamen çekmesini sağlayın.3 bardak şekeri ilave edin karıştırın ve ocağı söndürün. 5-10 dk dinlendirdikten sonra kaşıkla yada elinizle şekil verip servis yapın..



Afiyet olsun.